TOPCAST

Topcast s Aleksandrom Črčekom

today2022-12-06

Background
share close

Aleksandar Črček, filmski producent vratio se četrdesetak godina unazad kako bi mladima, ali i starijima te gostima koji posjećuju Zagreb dočarao desetljeće koje je ostavilo veliki kulturni trag o kojemu se i danas govori. ‘Novi val’ stigao je i u TOPCAST TOP RADIJA u kojemu je Črček pričao o tome kako je došao na ideju otvaranja ‘Muzeja Novog vala, ali i kako to izgleda kada se spoji Advent sadašnjeg vremena s legendarnom ‘Zvečkom’.

O tome kako je došao na ideju muzeja, Črček kaže, ideja se razvijala nekoliko godina zato što mi je taj period obilježio djetinjstvo i odrastanje i to ne samo u smislu formiranja glazbenog ukusa, već i u ritmu grada kroz koji smo u to vrijeme živjeli.

Veliki zapadnoeuropski gradovi i šire, primijetio je producent, još su ranije pokrenuli ovaj trend prisjećanja na period koji je obilježio doba jednog grada. Znanje o tome dobu se tako prenosilo na mlade, starije i na goste koji dolaze i posjećuju te gradove. Zaključio sam da je period ‘Novog vala’ (tih desetak godina koje smo htjeli pokriti, tipa ’77. do ’87. godina prošlog stoljeća) iznimno kreativan period u dosta različitih grana umjetnosti. Također, mislim da bi se već i u školama trebalo malo više učiti o tome jer to nije bilo samo druženje, tulumi, koncerti itd. već je to vrijeme bilo začetnik i kreator kasnije vrlo etabliranih umjetnika u dosta faza.

Razdoblje ‘Novog vala’ nije definirano samo popularnom glazbom već i kulturom, kazališnim predstavama, jakom stripovskom scenom. Svi ti elementi su zastupljeni u muzeju na adresi Vlaška 67. Probali smo zastupiti više tih segmenata i baš zato me to zainteresiralo jer glazbeni ‘Novi val’ je naravno bio dosta jak i u Ljubljani, Rijeci i Beogradu, međutim, čini se da je ta sinergija raznih medija i umjetnosti možda bila najjača u Zagrebu.

O tome postoji li interes za posjetom ‘Muzeja Novog vala’ i od strane mlađih generacija, producent kaže kako je jako puno mladih ljudi, studenata, srednjoškolaca čak i mlađih koji dolaze s roditeljima…Jako ih zanima i vesele se slušati glazbu na gramofonu, neki ne znaju ni upaliti gramofon. Zanimaju ih bendovi i uopće ta scena, način života. Napravili smo jedan ‘hommage’ klubovima koji su danas, nažalost, većina zatvoreni.

‘Muzej Novog vala’ u ponudi ima i zabavni dio u kojemu posjetitelji mogu uživati i u live izvedbama glazbe iz tog perioda. Napravljen je i mali adventski program posvećen legendarnom zagrebačkom kafiću/slastičarnici ‘Zvečka’. Nazvali smo se ‘Prvi advent ispred Zvečke’. 80-ih godina je postojala ‘Zvečka’, a nije bilo Adventa. Sada nema ‘Zvečke’, ali ima Adventa. Probali smo napraviti neki spoj toga. U stalnom postavu muzeja u dvorištu rekreiran je taj izlog stare slastičarnice, stavili smo i automobil iz tog doba. Onda smo napravili ‘Prvi advent ispred Zvečke’ i počeli smo s tim da puštamo glazbu iz tog perioda. Subotom se održavaju koncerti koji su prilagođeni dobu naše publike i koji traju od 18 do21 sat.

O planovima za dalje, Črček otkriva, mi smo zagrebački muzej s posebnim gostovanjima. Iduće godine ćemo imati dvije ili tri posebne izložbe s postavom beogradskog, ljubljanskog i riječkog novog vala.

Cijeli podcast s Aleksandrom Črčekom poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.

Written by: TOP RADIO


0%