Top Intervju

Brešan: “Mislio sam da će Dnevnik velikog Perice biti fijasko”

today2021-11-09

Background
share close

Serija koja se mnogima vrlo brzo uvukla pod kožu Dnevnik velikog Perice osvojila je prvu nagradu u kategoriji najbolje serije na 1. međunarodnom festivalu International TV Festival Heart of Europe. No serije skoro nije ni bilo jer je redatelj Vinko Brešan za ROOFTOP rekao kako je mislio da je koncepcija za sve to potpuni promašaj: Kada mi je Albino Uršić došao s idejom da bi radio seriju kao nastavak na kultni film, mislio sam da je to grozno glupa ideja, da će to biti fijasko i sramota ogromnih razmjera. Nadodaje da je razlog tomu što svi u glavi imamo original i svoja sjećanja na njega te da je izrazito teško natjecati se s time. Nakraju mi je to bio primamljiv izazov jer sam možda po prvi puta u životu odlučio raditi ono što nikada nisam – ljubavne priče. Usto je ovo ljubavna priča s pjevanjem, a ja obožavam melodrame iako ih nikada nisam radio – rekao je Brešan. 

 

Kaže da serije nisu tu da bi prenosile poruke, već da bude emocije: Ne prikazujem ja te 60-e realne kakve su bile. Ljudi su imali problema, političkih, životnih i socijalnih, no time se serija ne bavi. Ova serija je svojevrsna bajka. Ni jedno lice nije negativno u seriji, sve su to dobri ljudi, a u životu znamo da ima i negative. 

 

Na pitanje hoće li ova nagrada podići važnost hrvatske televizijske produkcije Brešan je odgovorio: Ne mislim da postajemo značajni. Mi smo značajni koliko su nam dobri proizvodi i koliko smo u stanju plasirati iste van Hrvatske. Ovime samo dižemo kvalitetu koju moramo podići zbog sebe i publike koja gleda te zaključuje: U Srbiji se godišnje proizvede 30–40 serija, a u Hrvatskoj 5–6. Ne znam zašto je to tako, ali tamo je produkcija neusporedivo veća. Kako doći na njihovu razinu? To je pitanje za televizije i producente. 

Written by: TOP RADIO


0%