TOPCAST

Dan Špicer: Sadnjom stabala tvrtke utječu na ugljični otisak, a mlade se uči zaštiti šuma

today2022-11-29

Background
share close

Jedan laptop godišnje proizvede 90 kg CO2, a jedan hektar šume može godišnje kompenzirati do 50 tona CO2. Upravo sadnjom stabala bavi se program “Compensating by planting” prvi hrvatski program za nadoknadu proizvedenih emisija CO2 sadnjom stabala. U programu sudjeluju Hrvatske šume, agencija HEARTH za društveno odgovorno poslovanje i Savez izviđača Hrvatske iz kojeg nam je u TOPCAST stigao Dan Špricer.

“Compensating by planting” prvi je hrvatski program kojim se tvrtkama, školama, institucijama i svima zainteresiranima omogućuje da se uključe u sadnju stabala i time djelomično ili u potpunosti neutraliziraju svoj ugljični otisak.

Ovakvi programi nisu novost, ali se događaju puno dalje od Hrvatske, već u šumama Amazone, na području Južne Amerike, govori Dan. Došli smo na ideju da taj program napravimo u Hrvatskoj, gdje živimo i radimo, i da na taj način omogućimo ljudima koji ovdje žive i rade i stvaraju negativan otisak, da sadnjom stabala pomognu na području gdje dolazi do negativnih emisija i posljedica za prirodu. Sadimo lokalno pa se svi koji žele mogu i uključiti.

U projektu sudjeluje više od 20, uglavnom međunarodnih tvrtki, deseci srednjih škola u Hrvatskoj, izviđači, ali i Veleposlanstvo SAD-a, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj te Ured Europskog parlamenta. Ne radimo teambuidinge gdje netko dođe samo poslikati što radi, već radimo konkretan program u kojem tvrtke koje uđu u program imaju razinu svjesnosti i savjesti da žele nešto napraviti i da količina stabala koje će posaditi daje neki učinak. Sadnja stabala je bitan dio programa, ali, u suradnji s partnerima, pokušavamo dignuti svijest o štetnim stvarima koje radimo za okoliš, navesti tvrtke da naprave vlastiti izračun ugljičnog otiska. Sadnja je samo jedan od alata kako (djelomično) neutralizirati taj otisak.

Akciju prati i edukativni dio, odnosno radionice u srednjim školama gdje se učenicima daje dodatno znanje o učincima klimatskih promjena, važnosti zaštite šuma i zaštite prirode, a potom se odlazi na akcije pošumljavanja. U njima je dosad sudjelovalo više od 3350 volontera, takozvanih Šumoboraca, koji su posadili 70 tisuća novih sadnica. Hrvatske šume godišnje posade 10 milijuna sadnica, naše brojke nisu velike, ali su bitne, napominje Dan.

Zajedno sa Hrvatskim šumama moramo djelovati brzo na područjima gdje je došlo do stradavanja šuma od klimatskih promjena. Ako to ne učinimo u roku godinu, dvije od kad je pojedino područje napadnuto, vrlo brzo nam prijati degradacija šumskog tla. S druge strane, važno nam je da ljude dovodimo u prirodu, u šumu, da nauče zašto je sadnja stabala bitna, zašto su šume bitne za cjelokupnu planetu i čovječanstvo. Uvjereni smo da će netko tko posadi makar jedno stablo, dalje u životu puno više brinuti za prirodu, a samim tim i za druge ljude.

Dan se osvrnuo i na agenciju HEARTH koja se bavi isključivo neprofitnim kampanjama u društveno odgovornom poslovanju (DOP-u). Prva je to i zasad jedina agencija ovog tipa u Hrvatskoj, ali i regiji. Agencija je, između ostalog, pokrenula međunarodno nagrađeni projekt “Boranka”, a organizirali su i projekt “Happy Centar” za prikupljanje novih igračaka za djecu iz potresom pogođenih područja. Posljednji projekt, pokrenut početkom studenog je “TRGni se za ravnopravnost”. Trg hrvatskih velikana u Zagrebu želimo podijeliti na dva dijela – Trg hrvatskih velikana i, simbolično, Trg hrvatskih velikanki, govori Dan. Ne obaziremo se na loše komentare, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Podatak da je svega 1,4 posto ulica i trgova imenovano po ženama govori dovoljno.
Ovo nije nužno TOP tema, ali je način na koji se možemo i trebamo izboriti za prava žena i na simboličan i jednostavan način omogućiti veću ravnopravnost te staviti fokus na sve buduće žene koje su bile ili će biti uspješne, potaknuti ih…da ovo društvo, grad u kojem živimo i država imaju snage i vjere i da takav iskorak mogu napraviti.

Peticiju za imenovanje Trga hrvatskih velikanki potpisale su već tisuće ljudi, a Dan poziva sve da učine isto na velikanke.hr

Cijeli podcast s Danom Špicerom poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.

Written by: TOP RADIO


Previous post

TOPCAST

Ana i Luka: Grizite neprestano, rad i učenje su esencija svega

Izvođačima nedostaje hrabrosti, a do crvenog tepiha je potrebno puno suza i znoja, kažu u TOPCAST-u TOP RADIJA Ana i Luka, dvojac koji se krije iza imena "Sestrice". Producentica Ana Badurina i režiser Luka Sepčić puno su više od svojih titula, u posljednjih šest godina postali su nositelji domaće glazbene industrije, potpisuju niz novih glazbenih spotova domaćih, a sad već i regionalnih autora. Zajedno su počeli raditi iz prijateljstva pa […]

today2022-11-25


0%