TOPCAST

Daniel Šaškin: Rally je prilika za sve mlade inženjere, ali i dobar spoj zabave i doživljaja

today2022-04-15

Background
share close

WRC Croatia Rally vraća se na hrvatske ceste! “Dugo smo sanjali i radili na tome da ovakvo prvenstvo nađe svoju rutu u Hrvatskoj”, kaže Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rally koji je stigao u naš TOPCAST. Od 21. do 24. travnja WRC Croatia Rally stiže na 20 atraktivnih brzinskih ispita u pet hrvatskih županija. Ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazit će se u Zagrebu.

Prvo izdanje jednog od najvećih sportskih događanja izazvalo je veliki interes u Hrvatskoj i oduševilo svjetsku automoto zajednicu. Sjajna organizacija nagrađena je novim trogodišnjim ugovorom kojim se Hrvatska pozicionirala na WRC mapu.

Sve ono što smo gledali i učili po svijetu, pokušali smo implementirati u našu organizaciju. Organizatori nisu ni znali da u Hrvatskoj uopće postoji ekipa koja je spremna organizirati ovakvo natjecanje”, kaže Šaškin. Dodaje da organizacija ovogodišnjeg izdanja košta oko 3 milijuna eura, no WRC u Hrvatskoj donosi veliku dobit, i do 50 milijuna eura godišnje.

Organizatori očekuju 300 do 350 tisuća gledatelja i ljubitelja automobilizma i oktanskih uzbuđenja koji će po hrvatskim cestama pratiti ukupno 66 posada s pet kontinenata, iz 26 zemalja. Hrvatske boje branit će osam predstavnika. “Ovo je jedinstvena prilika za sve mlade inženjere, elektrotehničare, fizičare, matematičare da izbliza vide par excellence tehnologiju s najmodernijim rješenjima. Vidjet će se bravure najboljih vozača svijeta… Rally je i odlazak u prirodu s obitelji, sjesti na livadu i uživati. Jedan dobar spoj zabave i doživljaja.”

Naš sugovornik otkrio je i na koji još način autosport stvara uvjete sigurnije vožnje: “Pojas u automobilu je prvi put implementiran zbog utrka. ABS koji je spasio milijune života, to je također prvo testirano u auto utrkama. Mi služimo za razvoj tehnologije koja će se kasnije implementirati u svakodnevni život, koja će pomoći da budemo sigurniji, da smanjimo broj nesreća i da spasimo živote.”

 

Cijeli podcast pogledajte u videu:

Written by: TOP RADIO


0%