play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left

TOPCAST

Dekanica TVZ-a: Želite li suvremenog čovjeka, potrebno ga je obrazovati uz suvremenu opremu

today2022-05-20

Background
share close

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je obrazovnu reformu, a za Zakon o visokom obrazovanju i znanosti, koji će uskoro biti upućen u javno savjetovanje, kaže da je jedan od ključnih. Dekanica Tehnološkog veleučilišta u Zagrebu Jana Žiljak Gršić u TOPCAST-u je komentirala prethodno navedenu reformu: Pozdravljam reformu jer je potrebna. Prošli zakon donesen je davne 2003. godine. Nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju i naši studenti postali dio europskih fakulteta te se od njih očekuje nadograđivanje diljem Europe Zakon se mora prilagoditi europskoj zajednici. 

Kao najvažniju promjenu koju donosi novi Zakon dekanica TVZ-a ističe: Uvest će se sustavni red. Više neće biti visokih škola. Svi će trebati zadovoljiti kriterije veleučilišta. Studenti će novim Zakonom steći kvalifikaciju stručnog magistra, što je jako dobro jer će ta titula biti prepoznata na tržištu rada u Hrvatskoj i u Europi. 

Međutim, postoji i dio visokog obrazovanja koji svoje mjesto nije pronašao u Zakonu, a dekanica vjeruje kako će se studentima stručnih studija mogućnost doktorata urediti pravilnicima. Doktorat je kruna obrazovanja. Postoje studenti koji nakon stručnog studija žele doktorirati, a to im sadašnji Zakon nije omogućio. Pojedini uspješni studenti TVZ-a koji su postali asistenti i predavači htjeli su doktorirati kako bi postali profesori. Ti studenti odlaze na fakultete u Europu i na neke u Hrvatskoj. Kada se govori o neujednačenosti, ti studenti ne znaju gdje mogu nastaviti sa studijem, što mora biti omogućeno svakoj osobi koja za to stekne uvjete i ispuni kriterije, osobi koja dokaže da se želi baviti znanošću.  

Ministar Fuchs istaknuo je da Hrvatska ima nepovoljan omjer financiranja i prosječne citiranosti po objavljenom znanstvenom radu. Ocijenio je kako nizak omjer citiranosti i financiranja u Hrvatskoj pokazuje da je ulaganje u istraživanje neučinkovito. Dekanica Žiljak Gršić kaže: Da bi znanstveni rad bio citiran, on mora biti izvrstan. Treba motivirati znanstvenike da se bave istraživanjima i da njihovi znanstveni radovi budu zanimljivi cijelom svijetu. Izvrsni radovi postaju citirani. Pojedini su znanstvenici iz Hrvatske jako citirani i to su ljudi koji se bave atraktivnim znanjima, pokusima. Treba raditi na poticanju inovacija, istraživanja i razvoja. Ne smije se stati.  

Poticanje inovativnih ideja zadaća je TVZ-a koji je prvi u Hrvatskoj pokrenuo kolegij “Inovacije”. Dekanica je kolegij uvela, zbog osobnog iskustva. Naime, jednom je prilikom s timom došla do inovativnog rješenja za koji su dobili nagradu za znanstveno otkriće. Kad sam putovala svijetom i držala predavanja, shvatila sam da moji studenti trebaju dobiti osjećaj pristupanja problemu tako da ga inovativno riješe. Studentima često govorim da jedino što se danas isplati i što se može naplatiti su inovacije, odnosno stvoriti nešto novo što motivira tržište.  

Zašto je važno studirati, što je deknica poručila studentima koji odugovlače studiranje i koji su prvi koraci nakon što na snagu stupi novi Zakon o visokom obrazovanju i inovacijama, poslušaj i pogledaj u TOP RADIO podcastu na YouTube kanalu. 

Written by: TOP RADIO


Previous post

TOPCAST

HNK u Zagrebu: Čak i ako nisi obožavatelj opere, zaljubit ćeš se u Verdijevu “Traviatu”

“Na daskama koje život znače” u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu prvi se put u povijesti postojanja institucije snimio podcast, a tu privilegiju imao je upravo TOP RADIO. Današnji TOPCAST posvećen je jednoj od TOP pet najpopularnijih opera na svijetu “Traviati” Giuseppea Verdija. Opera je krajem travnja stigla na pozornicu HNK-a i ponovno izazvala oduševljenje publike. Zbog svoje pitke radnje, muzikalnih arija i ljubavne tematike, Verdijeva “Traviata” uvijek bi trebala […]

today2022-05-17


0%