TOPCAST

dr. med. Dora Madiraca Glasović: Sve kreme sa zaštitnim faktorom su apsolutno sigurne za dječju kožu

today2022-06-24

Background
share close

Specijalistica dermatologije i venerologije Dora Madiraca Glasović za TOPCAST naglašava kako opekline od sunca dobivene u dječjoj dobi često dovode do nastanka karcinoma kože u odrasloj dobi, stoga je zaštita dječje kože od sunca izrazito važna. Ističe da u praksi viđa roditelje koji nisu osvijestili činjenicu da se fotoprotekcija kod djece ne primjenjuje samo na plaži već i kada se ona, primjerice, igraju u parku ili kada je vani oblačno. Također je objasnila i zašto je  kod uboda insekata kod djece puno bolje primjenjivati kemijske repelente nego biljne. 

S obzirom da se smatra kako u dječjoj dobi primamo najviše sunčevog zračenja, odnosno štetnog UV zračenja i da su djeca u ljetnim mjesecima otprilike oko tri sata dnevno na otvorenom, fotoprotekcija je nužna iz razloga što koža sve pamti. Činjenica je da svo suvišno izlaganje suncu tijekom godina dolazi na naplatu, zato što sunce oštećuje naše stanice, UV zračenje uzrokuje kancerogene promjene na našim stanicama i kasnije u odrasloj dobi može doći do razvoja zločudnih tumora kože od kojih je najgori melanom, ističe doktorica.

Dermatologinja napominje da roditelji trebaju paziti da djecu ne izlažu izravnom suncu između 10 i 10:30 sati i sada već 17 sati s obzirom na jakost sunčevog zračenja. Smatra se da djeca do treće godine života uopće ne bi u to vrijeme trebala biti izložena izravnom suncu, dakle preporučujemo fotoprotekciju u smislu zaštite kremama, ali isto tako potrebni su i drugi oblici ponašanja kao što su nošenje majica s fotoprotekcijom, nošenja šeširića, naočala i slično.

Pojave opeklina u dječjoj dobi nisu poželjne s obzirom da izrazito povećavaju šansu za nastanak melanoma u odrasloj dobi., ističe doktorica: Kod pojave opeklina potrebno je najprije kožu rashladiti. Opekline možemo liječiti simptomatski, odnosno tako da rashladimo kožu na način da stavimo hladan ručnik ili vlažnu gazu i emolijentne hidratantne kreme koje u sebi sadrže sastojke poput zobi, aloe vere, ceramida i slično kako bi umirili nadraženu kožu.

Ako dođe do pojave mjehura, dermatologinja objašnjava kako ih nikako ne smijemo bušiti već ih prekriti vlažnom sterilnom gazom te ako se koža krene ljuštiti nakon par dana nikako ne uklanjati površinski sloj zato što može doči do pojave infekcije.

Madiraca Glasović ističe da se roditelji često boje primjenjivati kreme sa zaštitnim faktorom u dječjoj dobi, to joj je to jedno od glavnih pitanja u ambulanti: Zbog različitih medija kreme sa zaštitnim faktorom su u zadnje vrijeme došle na loš glas, međutim, moram naglasiti da su apsolutno sve kreme, pogotovo one mineralne sigurne za upotrebu na dječjoj koži od šestog mjeseca života. Kod djece moramo paziti da se radi o mineralnim kremama koje sadrže cinkov titanov oksid jer one fizički odbijaju UV zračenje.

Izdvojila je i najčešće pogreške koje viđa svakodnevno. „U svakodnevnoj praksi viđam roditelje koji smatraju da je sunce samo na plaži. Kada se dijete, primjerice u podne igra u parku tada uopće ne razmišljaju o tome da je UV zračenje jednako jako i parku i na plaži. Fotoprotekcija je nužna svakodnevno, 365 dana u godini. Isto tako ljeti kada je oblačno, roditelji ne idu za time da je sunce jako i kada je oblačno i onda ne provode sva pravila oko fotoprotekcije. Također, male bebe nikako ne treba izlagati izravnom suncu, a također je važno paziti na pretopljavanje. Kada je nama vruće i bebama i djeci je isto vruće. Trebamo paziti da imaju jednako slojeva koliko i mi zato što kod djece može doći do brzog razvoja toplinskog šoka“, objašnjava dermatologinja Madiraca Glasović.

Cijeli podcast s dermatologinjom Dorom Madiracom Glasović pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu TOP RADIJA. 

Written by: TOP RADIO


0%