TOPCAST

dr. med. Petra Kejla: Cijepljenje i redoviti pregledi prevencija su raka vrata maternice

today2022-06-07

Background
share close

Donosimo koristan ginekološki priručnik po dobnim skupinama uz specijalisticu ginekologije i opstetricije dr. med. Petru Kejlu. Može li rak vrata maternice postati izumrla bolest, koliko je žena upoznato s vlastitom seksualnošću i spolnim zdravljem te koje su najčešće zablude o trudnoći pogledajte i poslušajte u TOPCAST-u. 

Najvažnije je imati ginekologa kojem vjerujete, ističe ginekologinja Kejla te poručuje – sve što vas zanima, možete nas pitati – neće nas sablazniti. Teško je procijeniti koliko žena zna detalje te koliko su dobro upućene u svoju seksualnost i spolno zdravlje. Smatram da bi u školama trebao biti zastupljen spolni odgoj i na jedan liberalniji način bi se tomu trebalo pristupati. Međutim na to ja ne mogu utjecati u ovom trenutku. Ono na što mogu utjecati je da potaknem sve žene da se obrate svom ginekologu jer mi služimo upravo tomu da vam pomognemo u svim mogućim pitanjima koja se tiču vaše spolnosti i seksualnosti i vjerujte mi nema nijednog glupog pitanja. 

Prvo pitanje koje se postavlja jest kada bi djevojka trebala doći na prvi ginekološki pregled. Ginekologinja preporučuje: Djevojka bi trebala obaviti ginekološki pregled prije stupanja u spolne odnose ili do 21. godine čak i ako nije stupila u seksualne odnose. Naravno, ako postoje neke poteškoće s mjesečnicom, nekakvi bolovi ili bilo kakve druge tegobe, to se može napraviti i ranije. Isto tako, djevojka koja do 16. godine ne dobije menstruaciju, trebala bi trebala posjetiti ginekologa. 

Nadalje Kejla ističe kako su najčešće ginekološke pojave kod djevojaka u dvadesetima vezane uz konzultacije o kontracepciji, neredovite mjesečnice i prvu trudnoću. Uz trudnoću se vežu i mitovi: Mitova ima strašno puno. Meni je vječna enigma ona sa bojanjem kose u trudnoći. Zaista ne vidim zašto žena ne bi mogla bojati kosu u trudnoći ako to želi ili inače radi ili recimo lakiranje noktiju, skidanje laka sa noktiju – moram priznati da ne znam nijedan razlog zbog kojeg žena ne bi smjela lakirati nokte u trudnoći. Naravno, ukoliko ne njuši aceton cijelo vrijeme. 

U tridesetima većina žena rađa što pokazuju i statistički podaci našeg podneblja, a samim je time jedna od najčešćih ginekoloških pojava u tim godinama spuštanje zdjeličnog dna na koje većina žena ne obraća pažnju. Žene često nakon poroda ne mogu zadržati mokraću, imaju blagi oblik stresne inkontinencije. Skačeš preko vijače i kihneš pa ti malo pobjegne urina – to je znak da treba početi vježbati mišiće zdjeličnog dna, tj. da je već trebalo početi vježbati. U tomu nam pomažu kegelove vježbe, no dosta žena ne može i ne zna aktivirati mišiće zdjelice. Srećom je danas tehnologija tako napredovala da postoje i uređaji, kao što su elektromagnetske fotelje.  

Nadalje, u četrdesetima se osim već spomenutih problema javlja i premenopauza, ali i bolovi kod spolnih odnosa. Krajem četredestih i početkom pedesetih počinje se pojavljivati suhoća rodnice i bolovi kod spolnih odnosa ili neke nelagode. To je tema koja postaje sve manji tabu, ali je i dalje tabu u našem društvu te mislim da je izrazito važno da svaka žena svom ginekologu kaže ukoliko ima tegoba kod spolnog odnosa. Seksualnost čini jedan veliki dio kvalitete našeg života i ukoliko taj dio ne funkcionira, trebamo nešto učiniti, trebamo se i sami pobrinuti za to. 

Ginekologinja napominje svim dobnim skupinama, a pogotovo ženama u pedesetima, da ne zanemaruju preventivne preglede. Žene su nakon pedesete godine u najvećem riziku za razvoj karcinoma cerviksa, dojke i tijela maternice. Rak vrata maternice razvije u prosjeku kod 300 žena. Karcinom vrata maternice bolest je koja bi se trebala apsolutno prevenirati. Žena koja redovito obavlja papa test, pogotovo ako se on radi u kombinaciji s HPV testiranjem, trebala bi moći otkriti nekakvu početnu promjenu na vratu maternice, koja se lako uklanja ambulantno te od karcinoma vrata maternice nitko ne bi trebao umrijeti. Noono što se događa je da žene ne posjećuju ginekologa skoro  dvadeset godina i onda dođu s karcinomom vrata maternice u podmaklom stadiju. To je potpuno nedopustivo jer je riječ o karcinomu koji možemo u potpunosti spriječiti te od njega nitko ne bi trebao umrijeti. 

Također, redovitim skriningom na karcinom vrata maternice koji obuhvaća citološko testiranje (papa test i HPV tipizaciju) i cijepljenjem protiv HPV-a u kasnoj osnovnoškolskoj dobi mogao bi se značajno promijeniti mortalitet u Hrvatskoj. 

Cijeli podcast pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu Top radija.

Written by: TOP RADIO


0%