Top Intervju

EKSLKLUZIVNI INTERVJU BARBARE KOLAR S MARTINOM GOREOM IZ DEPECHE MODEA: “Nikada nećemo zamijeniti Andyja i o tome nismo uopće razmišljali”

today2022-10-10

Background
share close

U ekskluzivnom razgovoru za TOP RADIO Barbara Kolar razgovarala je s jednim od osnivača i članova planetarno popularnog benda Depeche Mode Martinom Goreom. Saznala je kako se bend osjeća nakon smrti klavijaturista Andyja Fletchera te hoće li netko naslijediti njegovo mjesto. Na specijalnom je medijskom događaju u Berlinu Depeche Mode najavio novi album i svjetsku turneju 2023. godine. “Memento Mori Tour” nadovezat će se na bendov nadolazeći 15. studijski album istog imena kao i turneja, a koji će izaći u proljeće 2023. godine. Gore je Kolar otkrio hoće li novi album “Memento Mori” biti optimističniji u odnosu na prošli “Spirit”, ali i koja je to glazba koju živi.

O emotivnoj praznini i kako se bend osjeća nakon smrti Andyja Fletchera Martin Gore ističe: Naravno, sve je potpuno drugačije i novo otkad je umro. Znate, moramo se fotografirati, a samo nas je dvoje sada. Također, u studiju nas je sada dvoje. Neobično je. Nadalje, Gore navodi kako neće tražiti novog klavijaturista: Nikada nećemo zamijeniti Andyja i o tome nismo uopće razmišljali. Imamo Petera Gordena koji svira klavijature s nama od 1998. godine. Imamo i bubnjara Christiana Eignera, a imate i nas dvojicu te ćemo u takvoj postavi od sada ići na turneje. 

Isto tako, Gore se nakon pandemije veseli novoj turneji, a o osjećaju koji dobivaju od svoje publike kada izađu na pozornicu govori: To je vrlo poseban osjećaj. Prilično je nevjerojatno i uvijek kažem da je svaki od naših koncerata kao malo slavlje te svi s koncerta izađu euforični.

Novi album Depeche Modea izlazi krajem ožujka 2023. godine. Album je naziv “Memento Mori” dobio još dok je Andy Fletcher bio živ. O tome zadržavaju li taj naziv zbog ili unatoč njegovoj smrti poznati pjevač govori: Mislim da ga je to dodatno naglasilo te smo odlučili da ge je bolje zadržati. Inače, “Memento Mori” poznata je Cezarova izreka koja nas podsjeća da smo smrtni na što se Gore nadovezao i istaknuo kako se mnoge pjesme na albumu dotiču smrti, a i da misli kako su one još uvijek poticajne te da postoji osjećaj duhovnosti u pjesmama.

Barbara je istaknula kako je njezin osjećaj da je bend odlučio odrastati, ali i ostariti sa svojom publikom i da se nisu previše povezali s aktualnim glazbenim streamovima. O tome što misli o današnjoj glazbi i jesu li pokušali te nove zvukove staviti u svoj specifičan Depeche Mode zvuk, jedan od osnivača Depeche Modea rekao je: Kada nešto čujem i pomislim da je dobro i jako zanimljivo uglavnom je to nešto jako drugačije. Čak i moje kćeri misle da je većina pop glazbe glupasta, a imaju pet i šest godina te nisu indoktrinirane. Moja šestogodišnja kći voli izmišljati riječi i od mene traži da sviram gitaru. Jednom sam odsvirao par taktova na gitari, ona je pjevala te u jednom trenutku rekla: “Možemo li ispočetka? – ovo zvuči previše sretno!”

Depeche Mode u Hrvatskoj će nastupiti peti put 23. srpnja 2023. godine. O nastupu u Zagrebu Gore navodi: Svi su naši koncerti uvijek nevjerojatni, gdjegod svirali.

Što se tiče obilazaka i stvaranja uspomena u mjestima gdje nastupaju ističe kako sve ovisi koliko imaju slobodnog vremena: Obično sviramo jedan dan – dođemo noć prije nastupa i ja ostanem te se spremam za nastup, zatim sviramo i idući dan odlazimo. Sljedećeg dana, klavijaturist i ja često izađemo i pokušavamo pronaći veganski restoran.

Brabara Kolar mu je rekla da Zagreb ima odlične veganske restorane, a na pitanje hoće li imati posebne zahtjeve za turneju, Gore je očito pod utjecajem rata na europskom tlu sarkastično odgovorio: Mislim da ovaj put trebamo tenkove.

Cijeli intervju možete pogledati na YouTube kanalu TOP RADIJA

Written by: TOP RADIO


0%