TOPCAST

Feđa Gavrilović: NFT umjetnički radovi dobili su suvremeni smisao, ali i novi besmisao

today2022-09-13

Background
share close

Na ovogodišnjem Art Zagrebu, sajmu likovne umjetnosti koji će se otvoriti 15.09. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, bit će predstavljen NFT ciklus Život na rubu renomiranog hrvatskog fotografa Ivana Posavca. 

U TOPCAST-u je gostovao Feđa Gavrilović iz organizacije za promicanje umjetnosti i tehnologija The Wasteland te je pritom istaknuo kako je NFT prvenstveno igra tehnologijom i s novim medijem. “NFT je manifestacija transakcije u kriptovaluti. Manifestira se kao sličica, zvuk, GIF ili nešto treće. Meni kao kustosu je tu najzanimljiviji novi način igranja s novim medijem. Sumnjam da ću se baš obogatiti na tome, ali interesantno mi je to gledati kao novi modus prezentacije.” 

Radi li se o novom smjeru umjetnosti ili NFT trebamo doživljavati isključivo kao medij, Gavrilović kaže: U klasičnoj umjetnosti imate slikarstvo. Tu su medij slika, ulje na platnu, akril na platnu… Zatim imate konceptualnu umjetnost gdje je glavna poluga shvaćanja ideja. U NFT svijetu je također poluga shvaćanja ideja, ali ideja koja se bazira na transakciji kriptovalute. Tu je tržište medij. 

Kakvu smisao vidi u NFT-u, povjesničar umjetnosti ističe: “Nije važno što NFT predstavlja, nije važna ni filozofija iza NFT-a iako suvremena umjetnost jako voli filozofiju. Važna je cijena koja je postignuta. NFT to radi na kripto tržištu koji je jako ezoteričan većini ljudi, a s time je to i zanimljivije. Prebacivanjem umjetničkog rada u tu transakciju, dobiva se novi, suvremeni smisao, ali i novi besmisao. Koja je vrijednost Duschamovog pisoara? Vrijednost je u priči o njemu.

I u digitalnom vrijedi rečenica sva umjetnost vrijedi onoliko koliko je netko voljan platiti za nju pa tako i NFT-ovi. “Netko može puno zaraditi s NFT-om, poznati umjetnici poput Marine Abramović. Odlična priča mi je kad je muzej Belvedere ove godine na Valentinovo napravio NFT Klimtova “Poljupca” kojeg su prodali. I muzej, državna institucija, u jednom danu je okrenula nekoliko milijuna eura.”, ispričao je Gavrilović. 

Cijeli podcast s Feđom Gavrilovićem iz perspektive suvremene umjetnosti pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.

Written by: TOP RADIO


Previous post

TOPCAST

Nikolina Borčić: Žena s vizijom ne treba se osvrtati na stereotipna uvjerenja

U razgovoru s profesoricom Nikolinom Borčić sa Sveučilišta VERN,  osvrnuli smo se na aktualne društvene teme koje se tiču visoko pozicioniranih žena u javnom prostoru. “Onaj tko pleše, zlo ne misli, no ako ste žena na najvišoj državnoj poziciji, to je skandal”, našalila se profesorica na “vrući ples” finske premijerke te istaknula kako danas pažnju i vidljivost kreira bizarnost. Što je bizarno kod ovog slučaja, jesmo li kao društvo licemjerni, […]

today2022-09-09


0%