Music desk

Glazbenica Anna Moor: „Moja glazba totalno je beskompromisna isto kao i moj izgled“

today2023-02-22

Background
share close

Znamo ju i kao ‘Mannu Wanders’ i Romanu Pavlišu, a u TOP MUSIC DESK TOP RADIJA je došla kao ‘Anna Moor’ s kojom je prvi put nakon dvije godine nastupila i to na pozornici TOP MUSIC DESKA. Kreativna, autentična i beskompromisna Romana izvela je dvije pjesme sa svojeg albuma ‘plavi avioni’, a posebno je oduševila obradom hita ‘Teardrops’ dua Womack& Womack. Voditeljici Gini Damjanović otkrila je zanimljivosti iz svojega života, tko joj je vječna inspiracija i zašto se nema potrebu mijenjati ni zbog čega.

Izvor: TOP RADIO

Glazbene početke, prije nego je postala ‘Mannu Wanders’ i ‘Anna Moor’,  započela je Romana. U glazbenoj školi učila je svirati flautu, gitaru, klavir. Iako atipičan instrument koji možemo vidjeti u sastavu bendova, glazbenica je uspjela ubaciti flautu u svoj glazbeni izričaj. O tome kako vidi flautu kao dio mainstreama glazbene industrije koju je popularizirala glazbenica Lizzo, rekla je:

„Prvenstveno mislim da je flauta jako zanimljiv instrument koji je jako blizak glasu. Puno ljudi mi kaže da sam dok sviram flautu, toliko prilagodila taj zvuk da zvuči kao moj glas. Nisam ju iskoristila kao Lizzo, ali sam ju odlučila iskoristiti za svoj YouTube kanal ‘Manna Wanders’. Mislim da se flauta može jako dobro iskoristiti, pogotovo u jazzu, funku..“

Izvor: TOP RADIO

Iako flautu možemo čuti samo u jednoj pjesmi na njezinom albumu, taj ‘nedostatak’ je nadoknadila kroz projekt ‘Mannu Wanders’, a preko kojeg radi aranžmane za orkestar flauta, ima YouTube kanal, obrađuje melodije iz svijeta igara, filma. Na kanalu ima preko 2 milijuna pregleda. Je li ikada razmišljala o live nastupu s orkestrom, rekla je:

„Zapravo sam imala live nastup i to ispred HNK-a. Naravno, došla sam s laptopom i orkestar flaute je bio ‘u laptopu’, ja sam svirala solo flautu. Ideja je došla zato što u jednom periodu dok sam bila u Zagrebu na fakultetu sam baš ‘zagrizla’ za flautu i odlučila  ju ponovno vježbati nakon srednje škole. Provodila sam osam, devet sati vježbajući na Akademiji i bilo mi je žao to ne iskoristiti.(…)“

Zadnji nastup kao ‘Anna Moor’ imala je prije dvije godine, međutim, u nekim drugim ulogama, glazbenica je već nekoliko godina na pozornici. Nakon dvije godine ‘Anna Moor’ stala je na pozornicu TOP MUSIC DESKA.

„Mislim da sam zapravo samo trebala ‘uroniti’. (…) Mislim da vrijeme tek dolazi. Sada sam dobila i neki ‘boost’ možda i s pozivom u ovu emisiju. (…)“ , rekla je Romana koja je godinama pjevala ‘covere’ i često nastupala. U vrijeme karantene tijekom pandemije maknula se od pozornice i preselila u mali gradić.

Izvor: TOP RADIO

Teško se ponovno vratiti. Pogotovo kada nisi u toj buci u velikom gradu. Teško je stati na pozornicu i iznijeti te svoje pjesme. Drugo, te pjesme su jako osobne. Nekad ne mogu izdržati otpjevati neku pjesmu, a da se ne prisjetim situacije iz koje je ta pjesma izašla. Puno je tu faktora, ali sve više i više dolazim cilju da počnem nastupati sa svojom glazbom i da napokon oformim bend. (…)“, rekla je glazbenica.

Krajem 2022. godine objavila je album ‘plavi avioni’. Šest godina trajao je put koji je rezultirao albumom. O tome što je naučila u šest godina pišući glazbu za album, glazbenica je rekla:

„Jako puno. Šest godina je od prve pjesme koju sam snimila, a to je bila pjesma ‘Lutak’ (…) Tri godine trajao je proces pisanja mojih pjesama. Prije šest godina nisam znala da mogu biti autor, ne dolazim iz glazbene obitelji. (…) Još nisam naučila sve, ali naučila sam da je definitivno poželjno zvati različite ljude, spajati se, dozvoliti sebi da kreativni proces traje. To je tvoja glazba i nikome ne odgovaraš za vrijeme, ne odgovaraš za nikakve svoje postupke. Dok izvodiš autorsku glazbu – ti si odgovoran za taj nastup i ti odlučuješ kako želiš iznijeti tu glazbu. Naučila sam da treba dati vremena i da stvarno ne treba brzati i plodovi su tu.“

Izvor: TOP RADIO

Autentična i svoja, sve je to Romana. O tome misli li da bi ostala u glazbi odnosno glazbenom biznisu da nije odlučila biti beskompromisno svoja, rekla je:

„Možda bi. Bila sam u bendu ‘Gelato Sisters’ i tamo sam bila totalno druga osoba i radila sam na mnogim projektima. Uživala sam u tom konceptu. Uvijek uživam kada su uključene neke uniforme (…). Meni je samo bitno da se mogu izraziti i da mogu pokazati svoju kreativnu stranu. (…) Teško mi je raditi kompromise, uvijek moraš malo. Moja glazba je totalno beskompromisna isto kao i moj izgled. To sam totalno ja i nemam potrebu se mijenjati ni zbog čega.“

Izvor: TOP RADIO

Romana je istaknula i tko su za nju top artisti koji su obilježili svjetsku glazbenu povijest:

„Meni je najdraži artist Bon Iver. Od srednjoškolskih dana jako volim taj zvuk, jako me inspirira. (…) Definitvno Björk, Bowieja jako cijenim, Rolling Stonesi su mi od osnovne škole najdraži bend, zatim Beatlesi…(…) Ali Bon Iver mi je vječna inspiracija. „

Cijelu emisiju i odličnu glazbu pogledajte niže u videu.

Written by: Iva


0%