Music desk

Glazbenica SUN U: “U zadnjih par godina kod nas ima dosta elektronike, ali i dalje nisam ‘ubrala’ da netko radi baš ovakav tip elektronike“

today2023-02-16

Background
share close

Zagrebačka producentica, instrumentalistica i glazbenica Sanja Šiljković, umjetničkog imena SUN U u TOP MUSIC DESKU TOP RADIJA voditeljici Gini Damjanović otkrila je da se uvijek bojala svog vokala i da se tek ‘oslobodila’ kroz SUN U. Ova perspektivna predvodnica elektro scene nove generacije u Hrvatskoj snimila je već dva albuma – sama jer joj je, kako je objasnila, tako puno lakše raditi. U TOP MUSIC DESKU izvela je dvije pjesme s najnovijeg albuma te obradu klasika ‘Missing’ poznatog benda ‘Everything But The Girl’.

Izvor: TOP RADIO

Prvi album SUN U je na engleskom, a drugi na hrvatskom. Jednom prilikom rekla je da joj je puno lakše napisati tekst na hrvatskom. Međutim, postoji objašnjenje zašto je baš prvi album na engleskom.

„(…) puno slušam stranu muziku. Ja bih i sad slušala ovakvu muziku da postoji. U zadnjih par godina ima dosta elektronike kod nas, ali i dalje nisam ‘ubrala’ da netko radi baš ovakav tip elektronike koji po meni dosta zvuči skandinavski i londonski đir. Kod nas je dosta retro wave ili rock elektronika(…)

Izvor: TOP RADIO

O novom studijskom albumu „Beton“, SUN U je rekla:

„(…) To je to, nema pretjerivanja, ne moram se nikome dokazivati. Bitno je da mi se sviđa i da sam pronašla glas u kojem sam si ugodna. (…)“

Ova vizualna umjetnica na svim nastupima izvodi upečatljive performanse. Na promociji novog albuma ide korak dalje.

„Bit će show. (…) Za Peti kupe imam ‘upgrade’. Em sam napravila nove animacije. (…) Bit će ogroman video zid. (…) Imat ću osam metara spiralni led tunel preko cijelog stagea. (…)“, otkrila je glazbenica.

Izvor: TOP RADIO

I prvi i drugi album instrumentalistica snimila je sama. Puno joj je lakše, priznala je, raditi samostalno.

„(…) Sjedneš se, imaš ideju i odmah ju ‘zrokaš’ u dva dana i preslušavaš dokle god ne skužiš – okej, sviđa mi se i mogu slušati satima. (…) To mi je najbitnije i onda kada odlučim – okej, zaljubila sam se u instrumentalni dio, smislim melodiju pjevanja i po tome pišem tekst. Smislim temu koju želim otpjevati, koja mi paše i za melodiju i to je to. Ne traje dugo da pjesma bude gotova. (…)“, rekla je SUN U.

Izvor: TOP RADIO

Glazbenica je otkrila što misli da joj je najslabija točka od svega što radi u glazbi:

„Mislim da mi je najslabija točka vokal. Uvijek sam se bojala i skrivala tog svog vokala. Smatrala sam da moram imati instrument u ruci da bih dobila na težini i veličini što je možda totalno glupo. Oslobodila sam se tek kroz Sun U. (…) Rekla sam si da se više neću skrivati iza instrumenata jer imaš cijelo vrijeme potrebu dokazivati se da si najbolji u svemu. Nisi najbolji u svemu! Niti sam najbolji gitarist, niti sam najbolji klavijaturista. Jednostavno – mogu smisliti i što god da smislim znam odsvirati, ne trebam vježbati. (…)“

Odličnu glazbu i ostatak emisije pogledajte u TOP MUSIC DESKU niže u videu.

Written by: Iva


0%