TOPCAST

Gzim Redžepi: Nakon COVID-19 infekcije, svaki sustav u tijelu ima poteškoće

today2022-04-22

Background
share close

Kako što lakše preboljeti koronavirus? Kako se oporaviti i vratiti energiju? Koliko traju post-covid simptomi? Odogovore na ova, ali i mnoga druga pitanja u novoj epizodi TOPCASTA donosi dr.sc. Gzim Redžepi, ravnatelj specijalne bolnice Primamed. 

Uzimajući u obzir činjenicu da infekcija Covidom-19 na neke ljude ostavi veće posljedice, treba biti pedantniji u post COVID liječenju i voditi brigu o svim simptomima koji izgledaju bezazleno, jer upravo ti simptomi ugrožavaju čovjekovo zdravlje, govori Redžepi.  Oporavak je, kaže, individualan i ovisi o kliničkoj slici bolesnika. Što je akutna infekcija teža to je oporavak duži i sporiji. Gledajući oporavak respiratorne muskulature, u tom slučaju je vrlo važna respiratorna rehabilitacija, naglašava Redžepi te objašnjava kako ona podrazumijeva vježbe disanja, jačanje muskulature cijelog tijela i jačanje imuniteta. 

Dr. Redžepi je u podcastu također istaknuo i važnost kliničkog psihologa jer bolovi i umor ostavljaju psihičke posljedice: Ako nemate snage i volje, depresija sa sobom povlači smanjen apetit, a zbog bezvoljnosti čovjek ostaje u krevetu

Korona me naučila da ne trebam biti ozbiljan samo kada liječim ozbiljne kronične bolesti za koje znamo postotak umiranja i težinu kliničke slike, nego da jedan, naizgled banalni virus, može napraviti ishod zbog kojeg se ozbiljno narušava kvaliteta života. Dođete do faze kada ne znate što će s vama biti sutra, da ne postoji dijagnostički i terapijski algoritam koji se treba slijediti. Naučila me koliko je čovjek mali, kaže dr. Redžepi. 

Written by: TOP RADIO


Previous post

Top Gost

Mr.Lee & IvaneSky: “Kod nas ima mnoštvo talentiranih umjetnika, a mi smo imali priliku surađivati sa svima koji su nas htjeli”

Jedan od najkreativnijih parova na domaćoj glazbenoj sceni, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle došli su na Top Radio kako bi predstavili najnovije izdanje svog glazbenog art projekta Mr.Lee & IvaneSky. Izdanje je posvećeno cijenjenom kazališnom redatelju Paolu Magelliju s kojim surađuju već više od desetljeća. Najavili su i koncert koji prati izdanje “Magelli” u ZKM-u 30. travnja gdje je i nastala predstava “Ja sam ona koja nisam” za čiju […]

today2022-04-21 2


0%