Top Intervju

Hrvatskom kazalištu nema pomoći – Snježana Banović

today2021-10-08

Background
share close

Pandemija je uzela svoj danak i kada je kultura u pitanju – čak možda i najviše na tom polju. Upravo zbog toga našoj zagrebačkoj kulturi treba jedno buđenje. 

 

Mislim da se sad svi koji znaju nešto i mogu pridonijeti moraju staviti na raspolaganje vlastima. Ali isto tako, smatram da se nova vlast mora više integrirati, odnosno više pitati umjetnike i eksperte te tražiti njihovo znanje, a ne pomoć – za TOP RADIO rekla je Snježana Banović, kazališna redateljica, teatrologinja i redovita profesorica na Odsjeku produkcije Akademije dramskih umjetnosti. 

Na pitanje može li se pomoći kazalištu da ponovno oživi i vrati se na stare slave kaže: Ja imam jedan dosta nepopularan stav – mislim da hrvatskom kazalištu nema pomoći, pogotovo ako ovako ostane i dalje – u modelu 19. stoljeća i potaracan posluhom prema svakoj vlasti. 

 

No na mladima svijet ostaje, a mladi imaju sve više zanimacija, kao što su koncerti, noćni klubovi, pa u konačnici i društvene mreže. Tako kazalište postaje medij za starije generacije, a kako bi se to promijenilo potreban je jedan ključni potez: Promocija kulture trebala bi biti prisutna svugdje gdje mladi žive – od vrtića do fakulteta. No svaka općina u Gradu Zagrebu ima svoj centar za kulturu koji se mora probuditi jer je to ključ za spas kulture koja mora biti svakodnevica u životima djece – zaključuje Banović. 

Written by: TOP RADIO


0%