TOPCAST

Hrvoje Bujas: Vlada nije definirala pravila igre, ugostitelji su nezadovoljni

today2022-04-27

Background
share close

Prvo digitalizirano ugostiteljstvo u Hrvatskoj smjestilo se u zagrebačkoj Vlaškoj ulici gdje je otvoren “Bots&Pots”- unikatni restoran koji posljednjih sedam godina radi na razvoju robota kuhara. Projekt u koji je utrošeno više od milijun eura konačno je “kuhao za javnost”: To je robot koji kuha sve što stane u jedan lonac. Zato smo i nazvali restoran “Bots&Pots”. To je jedan unikatni restoran u kojem roboti spremaju jelo od sirovih namirnica, u maksimalno 15 minuta po iznimno povoljnim cijenama.

Ideja je da restoran u potpunosti postane digitaliziran, a čovjekov začin je, govori Bujas, sljedeći: Gosti su u doticaju s konobarima kada se radi posluživanje, punjenje robota namirnicama, ljudski “touch” je i softwer koji je napisan i roboti koje su napravila moja dva partnera inovatora, ljudski “touch” je duša koja je dana toj mašini – a to je recept. Naš mladi chef Vedran Varovodić koji je spremio šezdesetak različitih top jela.

Bujas otkriva kako je naglasak na mediteranskoj hrani koju su nazvali mediterranean nuova cuisine. Svako jelo ima twist: U jednom loncu možete spremiti špagete, fuže, njoke, gulaše, ali isto tako možete spremati Indian curry jela, Thai food itd. Mi početno nudimo desetak zanimljivih jela koja pripremaju pet robota. Jedno jelo se zove “Sweet pig” – to je gulaš od svinjetine s brusnicama i njokima koje su domaće. Imamo i rižoto sa škampima i kozicama i razne vrste pašta.

Je li digitalizirano ugostiteljstvo dobra budućnost? Svijet ide dalje, kaže Bujas. Danas naći pravog chefa, dobro ćete platiti, a s druge strane, ovaj robot se kupi za 7 tisuća eura. Taj robot će raditi 0-24, nema bolovanja, nema godišnjeg, a napravit će ona jela koja ga mi naučimo.

Gledajući oglase za posao, ugostitelji su i dalje najtraženija struka na hrvatskom tržištu rada. Bujas ističe dva razloga zašto nedostaje radnika: Prvo, zakazao je naš sustav obrazovanja koji konobare gleda kao bezvezne figure koje nose tacnu, a konobar je zapravo ogledalo restorana/kafića. S druge strane, ljudi žele više, bolje i kvalitetnije. Za isti posao u inozemstvu konobar će dobiti dvostruko više novaca.

 

Cijeli podcast pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu Top radija.

Written by: TOP RADIO


Previous post

TOPCAST

Gzim Redžepi: Nakon COVID-19 infekcije, svaki sustav u tijelu ima poteškoće

Kako što lakše preboljeti koronavirus? Kako se oporaviti i vratiti energiju? Koliko traju post-covid simptomi? Odogovore na ova, ali i mnoga druga pitanja u novoj epizodi TOPCASTA donosi dr.sc. Gzim Redžepi, ravnatelj specijalne bolnice Primamed.  Uzimajući u obzir činjenicu da infekcija Covidom-19 na neke ljude ostavi veće posljedice, treba biti pedantniji u post COVID liječenju i voditi brigu o svim simptomima koji izgledaju bezazleno, jer upravo ti simptomi ugrožavaju čovjekovo […]

today2022-04-22


0%