TOPCAST

Igor Tomašković: Dijagnoza raka prostate nije smrtna presuda, ali je važno rak otkriti na vrijeme

today2022-11-15

Background
share close

Brkovima u studenom, muškarci već godinama podižu svijest o jednom od najpodmuklijih rakova. Rak prostate najčešći je rak kod muškaraca – u razvijenim zemljama na prvom je mjestu po učestalosti, a na drugom po smrtnosti. Samo u Hrvatskoj od raka prostate godišnje oboli 2800 muškaraca, a umre ih više od 800. Bolest nema ranih simptoma i zato je važno ne čekati “5 do 12”. Tko se, kad i zašto treba javiti svome liječniku, u TOPCAST-u otkriva specijalist urologije KBC-a Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatskog urološkog društva Igor Tomašković.

“Movember”, odnosno moustache (brk) November (studeni) organizacija je koju su 2003. pokrenuli mladići u Australiji. Danas je to najveća svjetska organizacija za zaštitu muškog zdravlja. “Movember” je zaštićeno ime svjetske zaklade koja se bavi podizanjem svijesti o muškom zdravlju, posebno o raku prostate, raku testisa i mentalnom zdravlju muškaraca i ulaže silne novce u isto. Njihova vrijednosti kapitala je oko 500 milijuna dolara. Vrijedna je to inicijativa koja je počela kroz šalu, a završila kao jedna plemenita akcija koja danas na globalnoj razini najviše doprinosi muškom zdravlju.

Učestalost pojavljivanja raka prostate u muškoj populaciji razlog je za pokretanje kampanja kojima se želi podići svijest o ovoj bolesti, govori nam liječnik. U studenom nastojimo podići svijest o potrebi preventivnih pregleda jer se rak prostate u ranim fazama ne manifestira nikakvim simptomima. Cilj nam je otkriti rak prostate upravo u toj ranoj fazi. Zato pozivamo muškarce starije od 50 godina da se jave na preventivni pregled.

U razvoju bolesti, na temelju znanstvenih spoznaja, rizični faktori su dob – gotovo uvijek nakon 50-ih godina života, zatim etnicitet, odnosno rasa – Azijati imaju manje, Afroamerikanci veće vjerojatnosti za razvoj bolesti, napominje Tomašković. Važna je i obiteljska crta i nasljeđe. Primjerice, ako muškarac ima muškog srodnika koji ima/je imao rak prostate, već u tom jednom srodniku, rizik muškarcu raste dvostruko. Kako se broj bolesnika u obitelji povećava, tako i rizik progresivno raste. Ne postoji nijedna specifična prehrana koja bi spriječila razvoj raka prostate. Zato preporučamo uravnoteženu prehranu i fizičku aktivnost koja ukupno smanjuje rizik od malignih bolesti.

Iako se kvaliteta života mijenja, s rakom prostate se može živjeti. Svaki susret s jednom takvom dijagnozom je ujedno i strah da se ne radi o smrtnoj presudi. Želimo poručiti našim muškarcima da i dijagnoza raka prostate nije smrtna presuda. Imamo vrlo uspješne metode liječenja, ali je izuzetno važno da se rak otkrije na vrijeme, u ranoj fazi.

Pregledi su, kaže urolog, vrlo jednostavni. Važna je obiteljska anamneza i identifikacija mogućih tegoba ako postoje. Potom slijedi pregled prostate, vađenje krvi i PSA (prostata specifični antigen) nalaz koji govori o zdravlju prostate. S tim nalazom se, međutim, ne može identificirati rak. Onaj tko ima povišen PSA ne znači da automatski ima i rak prostate, već PSA razinu u krvi može podići upala ili pak dobroćudno povećanje. Postoji li visok stupanj sumnje na rak prostate, uslijedit će biopsija prostate i postavljanje konačne dijagnoze.

Pozive na preventivne preglede potrebno je ponavljati tijekom godine kako bi se održala razina pregleda i kako bi se što više muškaraca uključilo preventivni program, napominje urolog za kraj. Rak prostate je pomalo podmukla bolest. On može proći ispod radara, da muškarac ne osjeti tegobe, smatra da je zdrav, da mu ne treba zdravstveni pregled i da zbog toga ne odlazi liječniku. Nakon 50. godine, svi moderni muškarci koji brinu o svom zdravlju i žele spriječiti rak prostate, odnosno otkriti ga u ranoj fazi ako se rak i pojavi, trebali bi se barem jednom godišnje javiti urologu. Ako osoba ima pozitivnu anamnezu u obitelji, onda se muškarac treba javiti već od 45. godine. Ne znači da će se kod svih muškaraca utvrditi da trebaju svake godine dolazit, ali je važno krenuti od 50. godine nadalje, barem na prvi inicijalni pregled, bez obzira postoje li ili ne postoje tegobe s mokrenjem i s prostatom.

Brkovi su cool, ali pregledi su još više cool.

Cijeli podcast s Igorom Tomaškovićem poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.

Written by: TOP RADIO


0%