Top novo

Imaj srca za čupavce

today2021-12-30

Background
share close

Pokrenuli smo kampanju “IMAJ SRCA ZA ČUPAVCE” kojom u ove blagdanske dane podsjećamo na problem ugibanja kućnih ljubimaca u periodu 27.12 – 1.1. kada je zakonski dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava.

Svi mi imamo ili volimo pse te znamo koliko je njihov super istančani sluh u kombinaciji s pirotehničkim sredstvima fatalan ovih dana, što potvrđuje Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet: “Petarde nisu ugodne ni nama ljudima, a k tome su psi auditivno osjetljiviji. Ne možemo ni zamisliti koji šok oni doživljavaju.”

Pompofobija je strah u pasa i mačaka zbog kojeg im staje srce te ugibaju ili pobjegnu u panici pa ih nerijetko vlasnici više ne uspiju pronaći. Iz tog razloga, godišnje nažalost ugine preko pet tisuća pasa i mačaka.

Što napraviti u situaciji kada se ljubimac uznemiri, pojasnila je trenerica pasa Zrinka Bojanić: “U ovo novogodišnje vrijeme preporučujem da spustite rolete i pojačate glazbu kako bi maksimalno ublažili zvuk pucnjave. Kada ste vani, preporuka je voditi ljubimce na povodcu i na mjestima gdje nije propisan, čak i ako pas sam po sebi nije bojažljiv, jer u tim trenucima životinje reagiraju instinktivno i mogu pobjeći.” Najvažnije od svega je, kaže Zrinka, pružiti im ljubav: “Strah je emocija, a ne ponašanje koje treba korigirati. Neki psi tada ne žele ljudski dodir već traže neko sklonište, zato trebate osjetiti što vaš pas traži i dati mu to, nikako ga siliti na nešto.”

Ovi inicijativu podržali su i mnoge osobe iz javnog života poput Vinka Ćemeraša, Nike Fleiss, Ljupke Gojić Mikić, Bojane Gregorić Vejzović, Nataše Janjić Medančić, Rujane Jeger, Mile Kekina, Zdenke Kovačiček, Srđana Sekulovića Skansija i Slavka Sobina.

 

Ne mislimo da će zbog ovog nestati sve petarde svijeta, ali znamo da je velika stvar ako se svaki put kada idete baciti petardu sjetite koliko u sebi zapravo imate srca za čupavce.

Written by: admin_sigfried


Previous post

Naslovna vijest

Osvoji ulaznice za koncert Parnog Valjka u Areni Zagreb

Parni Valjak vraća se na koncertne pozornice diljem Hrvatske. Turneja koja će obuhvatiti deset hrvatskih gradova odvijat će se od veljače do srpnja 2022. godine.   Osnivač i autor većine pjesama grupe Parni valjak Hus je za TOP RADIO rekao kako jedva čekaju stati na pozornicu: “Iznimno smo uzbuđeni da ćemo ponovno svirati. Naša je svrha jednostavno biti pred publikom i dati im ono što oni zaslužuju - zabavu i […]

today2021-12-27


0%