TOPCAST

Ivana Kalogjera: Žene oboljele od raka zaslužuju dostojanstven odlazak na kemoterapiju

today2022-09-20

Background
share close

Više od 600 žena dobilo je priliku za dostojanstven odlazak na liječenje zahvaljujući humanitarnoj akciji Udruge “Nismo same” koja pacijenticama oboljelima od raka omogućuje besplatan taxi prijevoz na kemoterapije. Udruga je do sada pokrila troškove više od 20 tisuća vožnji u iznosu 1,287.940,59 kuna te pokreće novi krug prikupljanja donacija na Humanitarnom buvljaku s poznatima 2022. na kojem će se naći unikatni predmeti Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Ene Begović, Massima i mnogih drugih.  

Predsjednica Udruge Ivana Kalogjera za TOPCAST je ispričala svoju životnu borbu s rakom, otkrila kako je bend Florence + The Machine zaslužan za ideju besplatnog taxi prijevoza kakvog prakticiraju druge europske države te je naglasila važnost odlaska na redovne preventivne preglede jer rak je izlječiv u 90 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.  

Humanitarni buvljak s poznatima održat će se na petom izdanju sajma InDizajn u Areni Zagreb. Ideja je da prikupimo stvari od poznatih osoba čijom ćemo prodajom osigurati dodatni novac za pokrivanje našeg poznatog projekta “Nisi sama i ideš s nama”, odnosno besplatnog taksi prijevoza žena oboljelih od raka na kemoterapiju. Odazvao se jako velik broj poznatih osoba – od glumaca, sportaša i pjevača kao što su Luka Modrić, Goran Ivanišević, Massimo, Severina i mnogi drugi.  

Na Buvljaku će biti na prodaji unikatni i raritetni predmeti kojima je, kaže Kalogjera, bilo teško postaviti cijenu, zbog čega je Udruga organizirala aukciju. U prodaji će biti reket s potpisom Gorana Ivaniševića, Massimov zaštitni znak – lepeza, Severinina majica sa zadnje turneje, dresovi nogometaša Luke Modrića, Mislava Oršića i Vedrana Čorluke. Također imamo šal koji nam je donirao Tarik Filipović. 

Iza Udruge “Nismo same” jedanaest je uspješno provedenih humanitarnih akcija, a Kalogjera vas poziva da se podrškom kroz donacije uključite u novi projekt Buvljaka s poznatima: Pozivam sve da dođu na Humanitarni buvljak na InDizajn. Vrata se otvaraju u petak u 10 sati ujutro, a za kolekcionare su tu poslastice na aukciji koju ćemo organizirati u subotu 24. rujna s početkom u 17:30 sati. Vjerujem da ćemo postići dobre cijene i da ćemo prikupiti impozantnu sumu novca za pokrivanje troškova našeg projekta. 

Donacije pomoću projekta, koji je nastao u ožujku 2018, do sada su omogućile besplatan prijevoz 611 korisnica na kemoterapije taksi prijevozom te je Kalogjera izuzetno ponosna na impresivni broj vožnji u vrijednosti od preko 20 tisuća kuna. Osim što korisnicama to financijski puno znači, znači im i emotivno. Na tjednoj bazi dobivamo potporu od korisnica, šalju vrlo dirljiva pisma i poslužit ću se riječima jedne od njih koja je rekla:  “Hvala vama i svim donatorima što ste mi omogućili dostojanstven odlazak na kemoterapiju.” Mislim da je to zapravo temeljna riječ. 

Kalogjera je naglasila kako će se Udruga boriti da besplatan prijevoz na liječenje kemoterapijom i zračenjem postane sastavni dio police zdravstvenog osiguranja. Za TOPCAST TOP RADIJA ispričala je priču o tome kako je ljubav prema bendu “Florence and the Machine” jedan od razloga koji je spojio nju i Melitu – djevojku koja se liječila u Nizozemskoj, zahvaljujući kojoj je došla na ideju pokretanja projekta “Nisi sama – ideš s nama”. 

Strašno me mučilo to kako ću otići na kemoterapiju i kako se s kemoterapije vratiti kući. O tome nisam razmišljala dok sam bila zdrava. Zatim mi je rekla da u Nizozemskoj prijevoz na liječenje ide na trošak preko police osiguranja koju ima svaki građanin te zemlje. Eto, tako je meni sinuo taksi i tako se razvio ovaj projekt. 

Među zemljama članicama EU Hrvatska ima najveću stopu smrtnosti od raka, baš kao i Mađarska. Pandemija je samo dodatno pogoršala situaciju. Mislim da je osnovni razlog taj što nedovoljno vodimo brigu o svom zdravlju. Ne odlazimo na preventivne preglede. U Hrvatskoj postoje tri screening programa, najbolji odaziv na screening program jest za rak dojke. Međutim još uvijek nedovoljan.Treba biti 100 posto. Sada smo dobili novi screening program za rak pluća, a najlošiji odaziv je za rak debelog crijeva, što je trenutno bolest koja uzima najviše života.  

Dopredsjednica Udruge Goranka Perica uvijek ističe jednu stvar koju je Kalogjera ponovila, a to da smo uvijek spremni svake godine odvesti auto na tehnički pregled, ali nećemo otići na sistematski pregled te je apelirala na redovan odlazak na preventivne preglede.  Danas sam ovdje i živa sam šest godina nakon dijagnoze, zato što sam se redovito pregledavala. Odlazila sam redovito na ultrazvuk i mamografiju. Svi mislimo kako se bolest neće dogoditi nama. Kada sam svojoj liječnici rekla da kod mene u obitelji nije bilo oboljelih, rekla mi je da netko mora biti prvi. Jedino i najbolje jamstvo jest pregled. 

Cijeli podcast s predsjednicom Udruge “Nismo same” Ivanom Kalogjerom poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA. 

 

Written by: TOP RADIO


0%