TOPCAST

Mašenjka Bačić: Ako i nema uvjeta za istraživačko novinarstvo, stvorit ćemo ih

today2022-05-03

Background
share close

Posljednjih godina, desetljeća, novinarstvo doživljava ogromne promjene, kaže Mašenjka Bačić, istraživačka novinarka portala Oštro, koja je, povodm Svjetskog dana slobode medija, stigla u novi TOPCAST. Kao najznačajniju promjenu u medijima, Mašenjka ističe pojavu društvenih mreža: Društvene mreže su platforma za širenje različitih vrsta informacija koje su često neprovjerene, stoga novinarstvo mora čuvati svoju prvu ulogu. Čitatelj mora imati pristup provjerenim i dobrim informacijama koje su transparentne, uravnotežene, poštene i humane. Za očekivati je da klasičnim medijima raste ugled, međutim, kao što znamo, u Hrvatskoj to nije čest slučaj.  

Više je razloga zbog kojih je situacija u medijima danas takva, ističe Mašenjka. Komercijalni mediji stalno su u trci tko će prije objaviti informaciju. Tako stradava provjerljivost informacija. S druge strane, ta se utrka odnosi na stalnu potrebu za povećanjem publike. Mediji bi trebali biti ozbiljni i raditi za javno dobro, a često se događa da se plasiraju manje bitne senzacionalističke informacije i sve to utječe na povjerenje građana. 

Kako vratiti povjerenje javnosti u medije, istraživačka novinarka kaže: Nepovjerenje u medije je uvelike povezano s nepovjerenjem u institucije. Jedino što Novinarstvo može napraviti je da se više nego ikada pridržava svojih osnovnih načela i da danas s razvojem tehnologija ima mogućnost unapređenja. Danas je puno brže i lakše doći do dobre informacije. 

Novinarstvu nije posao da se bavi suzbijanjem lažnih vijesti, one su pojava na društvenim mrežama, govori novinarka i dodaje, novinar mora raditi svoj posao objavljivanja pravih i provjerljivih informacija koje su u skladu s načelima struke.
 

U nastavku ističe da, ako ne postoje neovisni mediji, ne postoji ni demokratsko društvo: Osim same slobode medija, danas je vrlo važno i da su građani medijski pismeni i da društvo obrazuje pojedince. Treba postojati građanski odgoj i moduli medijske pismenosti unutar obrazovanja. To je prilično važno, a kod nas i zanemareno. 

Ima li Hrvatska uvjeta za istraživačko novinarstvo: Istraživačko novinarstvo zapravo je najskuplje novinarstvo jer iziskuje vrijeme, dodatne resurse i materijalne troškove. Uvjeta ima, a ako ih nema, onda ćemo ih stvoriti. Danas nema puno redakcija s timovima koji se bave isključivo istraživačkim novinarstvom, kaže Mašenjka te dodaje da s obzirom na uvjete, Hrvatska ima dobre istraživačke novinare.  

Cijeli podcast pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu Top radija.  

Written by: TOP RADIO


Previous post

Top Intervju

Skunk Anansie: Neke države više vole pop, ali Hrvatska još uvijek voli rock

Uoči zagrebačkog koncerta kultnog benda Skunk Anansie, pjevačica Skin u intervjuu za TOP RADIO najavila je što publika može očekivati u Domu sportova, otkrila najvažniju lekciju koju je naučila na sceni, ispričala što sluša privatno, a osvrnula se i na hrvatsku publiku.Nakon što su bili primorani koncert nekoliko puta odgoditi, napokon stižu 13. svibnja. Zagreb će posjetiti u sklopu drugog dijela slavljeničke turneje [email protected]'Jasno nam je da su ljudi kupili ulaznice […]

today2022-05-02


0%