Top Intervju

MASSIMO: „Isplati se doći u Arenu – definitivno se neće raditi o koncertu koji je već negdje viđen“

today2022-09-01

Background
share close

Spektakularan koncert karijere glazbenog virtuoza Massima Savića kojeg donose TOP RADIO, RTL i Aquarius Records održat će se 5. studenog u Areni Zagreb. Tim povodom glazbenik u ekskluzivnom razgovoru za TOP RADIO govori o aktivnim fizičkim pripremama jer će, kako ističe, svoju publiku iznenaditi i nekim kaskaderskim elementima. Massimo dodaje: „Puno ću se više gitaristički uključivati. Prijatelju sam dao obećanje da ću u Areni svirati gitaru“. Popularni glazbenik otkriva i da je na njegovom novom albumu jednu pjesmu pod nazivom „Minuta Šutnje“ napisala Beba Balašević, kćer pokojnoga Đorđa Balaševića.

Puno pažnje posvećujete tekstovima pjesama. Kako komentirate današnju modernu glazbu u koju je uključeno sve manje teksta?

Mora se raditi na sistemu „nomen est omen“ (ime je znamen). Pjesma se mora zvati tako da kod tebe izazove pažnju jer živimo prebrze živote. Ti nemaš vremena testirati pjesme, ali važno je da pjesma ima dobar naslov, kao primjerice „Mali krug velikih ljudi“. Evo sada ću vam dati i ekskluzivu – pjesme za novi album su sve gotove samo ih treba završiti i snimiti, a jednu pjesmu na novom albumu napisala je Beba, kćer pokojnoga Đorđa Balaševića. Pjesma se zove „Minuta šutnje“. Kako da se ne zainteresiraš istog trenutka za takvu pjesmu i time dolazimo do onoga što je Arsen stalno govorio – ako je glazba dobra, tada si u samoobrani!

Kako se pripremate za Arenu? Što želite postići?

Pripremam se tako što vozim bicikl. Imam ogromna pluća te imam nevjerojatnu pjevačku i plesačku kondiciju. Međutim, vožnja biciklom uzbrdo sasvim je nešto drugačije. Imam odličan bajk, odličnu kacigu i štitnike. Čuvam se i zato bicikl vozim u 6 ujutro ili u 12 navečer kada nema apsolutno nikoga – ne želim se natjecati s mnogo težim automobilima. Eto, to je ta priprema koju ću napraviti za Arenu jer će biti nekih kaskaderskih elemenata za koje moraš biti vrlo čvrst. Sada ću javno reći – ako mi ne napravimo koncert koji neće biti nadmašen u idućih 20 godina – ja nisam napravio ništa. Eto, to je moj cilj. A tu nije dovoljna samo glazba. Kada sam vidio Pink i njezin nastup na neboderu gdje je visjela s plesačima shvatio sam da samo glazba za show velikog tipa “nije dovoljna” (op.a.).

Hoćete li u Areni svirati gitaru i koje ćete izvedbe odsvirati?

Puno ću se više gitaristički uključivati. Prijatelju sam dao obećanje da ću u Areni svirati gitaru. Moji kolege vole taj moj divljački vibrato! Neću vam otkriti koje pjesme ću svirati, ali ono što mogu kazati jest da smo moj tim i ja na društvenim mrežama pokrenuli anketu o tome koje pjesme bi moja publika voljela čuti na koncertu, a koje ne izvodim često. Anketa je puno pomogla u smislu odluke koje pjesme ćemo izvesti u Areni tako da će biti pjesama koje nikada ne izvodimo. Isplati se doći u Arenu – definitivno se neće raditi o koncertu koji je već negdje viđen. To će biti jedan sasvim poseban originalitet.

Za gostovanje grupe Meritas znamo. Možete li nam otkriti još neke goste na koncertu?

Ivan Dečak i Igor Geržina će sigurno biti, zatim Neno Belan za pjesmu „Zar više nema nas“. Bit će još gostiju, međutim, ne želim ih otkriti jer to jednostavno nije interesantno. Ako baš otkriješ sve onda prilikom izlaska te osobe na pozornicu publika neće „progutati knedlu“ i reći „Ma stvarno, je li ovo stvarno?“. Želim taj efekt postići. Želim postići efekt kod publike koji sam osjetio na koncertima Renata Zera u Italiji. Ono što sam osjetio na koncertu Vasca Rossija, Claudia Baglionija, na ovim igračima koji ne štede u produkciji. To je jako lijep osjećaj i želim ga dati svojoj publici.

Koju pjesmu najviše volite izvoditi na koncertima?

Jako volim izvoditi „Nama se nikud ne žuri“. Ta pjesma me vuče na ples, toliko mi je magična. Toliko sam zahvalan Ivanu na toj pjesmi. Volim izvoditi i „Sretan put“, a ne mogu zaobići „Indiju“. „Indija“ je nešto posebno što se uvijek dogodi na koncertu, zatim „Zar više nema nas“, „Iz jednog pogleda“, „Suze nam stale na put“ – meni je sve lijepo izvoditi. „Iz jednog pogleda“, „Suze nam stale na put“ i „Zar više nema nas“ – to su pjesme generali, to nosi vojsku!

Možete li nam otkriti svoje rituale prije nastupa?

Nemam izvođački ritual već imam komunikativni ritual sa svojim bendom, a oni znaju da me trebaju ostaviti do pola sata prije nastupa da izmeditiram svoje, da se primirim i da usporim otkucaje srca.

Imate li savjet za svoju publiku?

Ljudi, odmah se opustite, nemojte čekati! Često se na koncertima događa da se publika počne opuštati tek od polovice koncerta. Ako izađete i želite biti na koncertu – provedite se ljudi i uživajte u trenutku!

Koji Vam je najdraži dio posla?

Najljepši dio svega mi je povratak svome domu nakon koncerta. Tada me supruga ili kćer pohvale, a moj bokser Mango sjedne pored mene. Zatim se čujem sa Smokvom, sa svojim ton majstorom te kao i uvijek nakon koncerta napravim rezime svega jer sam tijekom same izvedbe u agregatnom stanju, bez kostiju i mesa. Tako da tek nakon koncerta mogu rezimirati što se dogodilo, a do tada idem samo instinktom. Na svu sreću, do sada sam imao sreće!

Written by: TOP RADIO


0%