TOPCAST

Mateja Tošić Jukić: Posjetite dermatologa prije ljeta

today2022-05-13

Background
share close

Prošlo je 20 godina otkako su UV zrake uvrštene na listu kancerogena, a budući na to da nam dolaze sunčaniji dani, u TOPCAST je stigla specijalistica dermatologije Mateja Tošić Jukić. Na samome početku ističe da je veseli sve veća osviještenost korištenja faktora i u zimskim mjesecima, no naglašava kako su istraživanja još uvijek porazna. Naime, američko istraživanje provedeno 2020. pokazalo je da gotovo 60 posto ljudi svakodnevno koristi anti-age proizvode, dok jedva 11 posto ispitanika koristi proizvode za zaštitu od sunca: Kada govorimo o UV zračenju, UVB zrake opasne su i prodiru u epidermis. Izazivaju crvenilo, opekline i preplanulu put kože. Postoji mit da preplanula put štiti od sunca, ali ona je zapravo oštećena suncem. Dugotrajno izlaganje oštećene kože suncu dovodi do razvoja karcinoma. 

S druge strane, postoje i UVA zrake koje su duže i prodiru dublje u epidermis. Mateja u podcastu objašnjava da su one zaslužne za pojavu bora, starenje kože i fotoosjetljivost na sunce.  

Razvoju tumora kože i pojavi melanoma sklonije su osobe svjetlije puti, narančastog pigmenta, plavih očiju, s pjegicama. Osim samog tipa kože, u riziku su osobe koje dugo borave na suncu zbog hobija ili poslovnih uvjeta, one koje imaju preko 50-ak madeža na tijelu i osobe čije obitelji imaju povijest melanoma. 

Dermatologinja ističe da je za razliku od ostalih tumora maligni melanom najrjeđi te da istraživanje iz 2018./2019. pokazuje statistiku od 900 dijagnosticiranih bolesnika u Hrvatskoj. Ipak, stopa je smrtnosti visoka: Smrtnost od melanoma u Hrvatskoj viša je i do 40 posto nego u europskim zemljama. Smrtnost trebamo smanjiti, zbog čega je bitna prevencija i odgovorno ponašanje tijekom izlaganja suncu. Svatko od nas treba preuzeti dio kontrole svoje kože. Koža nam je svima lako dostupna i lako možemo uočiti promjene. 

Doktorica svima preporučuje preventivni pregled madeža jednom godišnje: U Hrvatskoj je javni zdravstveni sustav osvijestio važnost preventivnih pregleda i svatko od svog liječnika opće medicine može dobiti uputnicu za pregled jednom godišnje, što nas stavlja u rang s većim i bogatijim europskim zemljama. Bilo bi šteta da to pravo i privilegiju ne iskoristite. Osim pregleda koji obavljaju dermatolozi bilo bi dobro kada bi svatko jednom mjesečno pregledao svoju kožu i obratio pažnju na moguće nove pojave. 

Cijeli podcast pogledajte i poslušajte na našem YouTube kanalu.  

Written by: TOP RADIO


0%