TOPCAST

Mimi Vurdelja: Sve drage ljude učim da kada kuhaju, kuhaju s ljubavlju

today2022-04-06

Background
share close

Ako pitate prvu hrvatsku nutricionistkinju Mimi Vurdelju postoji li zdrava i nezdrava hrana, ona će vam odmah reći “ne”: Postoji samo odgovarajuća ili primjerena prehrana. Svatko od nas ima različiti metabolizam i bakterijski milje crijeva, poput otiska prsta. Prehrana je strogo individualna, primjerena dobi, spolu, godinama, podneblju.  

Mimi, koja svakodnevno mijenja navike sportaša, ističe kako treba razmišljati o hrani koju konzumiramo. U TOPCAST-u je dala nekoliko savjeta, podijelila neke simpatične priče, otkrila kako je jednom vrhunskom sportašu trebalo osam godina da promijeni prehranu, a došli smo i do zaključka da su čvarci dobra i zdrava hrana.   

U životu se susrećemo s mnogo predrasuda, kao naprimjer da je zdrava prehrana skupa. Ne treba izdvojiti više novaca, nego više vremena, a vrijeme je novac. Mimi ističe da je popis namirnica zlatno pravilo za kupovinu, savjetujući kontroliranje svoje kućne zalihe kako bi točno znali što nam treba. Također, trebali bismo napraviti program što ćemo sljedeći tjedan kuhati. Kada govorimo o samoj pripremi jela, Mimi smatra da je najbolji začin ljubav. Sportaše s kojima radim, ali i sve drage ljude učim da kada kuhaju, kuhaju s ljubavlju. Kada jedu, neka jedu za stolom s ljudima koje vole. Ako jedete sami, ne svađajte se u svojim mislima. Kada smo u stanju zena, onda namirnice imaju iskoristivost organizma.  

Što se tiče doručka, postoji razlog zašto se govori da je doručak najvažniji obrok u danu:  Upravo je tada naš organizam najotvoreniji. Učim sportaše da ujutro u miru i polako popiju čašu vode s iscijeđenim limunom. Voda ujutro pomaže da iz organizma izbacimo sluz koja se nakupila, a limun da naš organizam osvježi. Nadalje, Mimi naglašava da ne bismo trebali zaboraviti piti vodu: Svaka stanica našeg tijela treba vodu i to je dovoljno dobar razlog da ju redovito pijete. Isto tako nutricionistkinja inzistira na vodi kako bi bakterijski milje crijeva ostao zdrav.  

Uza sve to, dotaknuli smo se i razgovora o najvećoj drogi 21. stoljeća – šećeru. Šećer vodi organizam u kiselost koja stvara upale, bol i bolesti: Kada vam netko donese dobru čokoladu ili belgijske praline, onda vam nije donio da se zasladite, nego da se zakiselite.  

“Mama svih sportaša” nutricionistkinja Mimi Vurdelja za kraj poručuje dvije ključne sastavnice prehrane: raznovrsnost i prava mjera. 

P.S. imate potvrdu nutricionistkinje – čvarke ne trebate izbjegavati. 😊 

 

Cijeli video pogledajte na YouTubeu.

Written by: TOP RADIO


0%