Music desk

Mlada glazbenica o pisanju pjesama: „Bitnije mi je ispričati priču nego da bude hit“

today2024-06-20

Background
share close

Gordana Marković, vlasnica je divnog vokala, kantautorica, pedagoginja i povjesničarka umjetnosti. Svestranost se da iščitati iz ove glazbenice koja je fantastičnim glazbenim interpretacijama počastila ekipu TOP MUSIC DESKA TOP RADIJA. U emisiji je voditeljici Gini Damjanović govorila o svojoj glazbi, solo karijeri, pisanju pjesama, a otkrila je i koje joj je bilo najdraže putovanje.

Izvor: TOP RADIO

Glazba je veliki dio života ove glazbenice. Opisala je prvi susret s njome i podijelila najranije uspomene koje pamti:

„Imam snimke! Moj tata se uvijek bavio audiosnimanjem. Imam snimku gdje sa godinu i pol pjevam ‘Hajde da ludujemo’. Možda to nije moja memorija, ali imam tu snimku što znači da je glazba tu od najranijih dana.“

U srednjoj školi slušala je Beatlese, Doorse, zatim je otkrila jazz. Upitala ju je voditeljica kombinira li upravo taj žanr u svom autorskom radu:

„Trudim se. U ljetnoj jazz školi američkog Berklee, shvatila sam da oni sve glazbene stilove uče kroz jazz i soul. Bez obzira na to gdje se na kraju autorski nađeš, uvijek se možeš vratiti na postavke, jer oni većinom na tome baziraju svoju teoriju. Koristim sve te stvari što sam učila po seminarima, glazbenim školama i trudim se zaista to iskoristiti, iako u konačnici moja glazba je baš kantautorski pop, ali jako volim pjevati jazz, tako da se to vjerojatno osjeti.“

Izvor: TOP RADIO

Na početku joj je bio san pjevati u mjuziklima, kasnije je nastupala u mjuziklu ‘Pacijenti’. O tome kako se snalazi u glumi i u plesu, rekla je Gordana:

„U glumi bolje, u plesu lošije (smijeh). Nisu baš dvije lijeve, ali jako teško pamtim koreografije, tako da nikad ne bih mogla, mislim, profesionalno se baviti mjuziklima. Sa glumom imam i nešto iskustva, jer sam u srednjoj školi pohađala Zagrebačko kazalište mladih, tako da sam tu opuštenija…“

Prije solo karijere bila je dio dua ‘Auguste’ s Ivanom Lulić. Izdale su dva albuma, Ivana je pisala tekstove, a Gordana glazbu. Nakon uplovljavanja u solo glazbene vode, glazbenica radi i jedno i drugo. O najvećim izazovima u pisanju tekstova, rekla je:

Izvor: TOP RADIO

„Teme. Imala sam nalet inspiracije za prvi album zatim za drugi i sad sam u fazi gdje bih voljela nastaviti kontinuirano pisati. Međutim, nekad jednostavno nema ideja, ali jednom kada mi se ukaže neki motiv, tema, onda vrlo lako to ide, ali treba krenuti od nečega, tako da tu je možda najveći izazov. Moj producent to uvijek kaže ‘ pa hoćemo li dočekati da možda složiš neke rime?’ U principu se ne opterećujem time, nego kantautorski pričam priču…bitnije mi je ispričati  priču nego da to ima točnu metriku, možda da bude hit, više mi je važno da to ima nekakvu glavu i rep.“

Gordana je nastupala u glazbenoj emisiji ‘A strana’ gdje je izvodila obrade poznatih pjesama. Dodala je kako je velika razlika pri izvođenju obrada u odnosu na autorske pjesme kojih najčešće nije ni svjesna dok ne krene aktivno razmišljati o tome.

Izvor: TOP RADIO

„Skužim i po načinu pjevanja. Recimo, dugo mi je trebalo da steknem sigurnost pri pjevanju autorskih pjesama. Kada je obrada, ti si pjevač, ljudi su čuli tu pjesmu, bitno je da ju dobro otpjevaš i daš svoju interpretaciju, a moje pjesme još nitko nije otpjevao i tu je stepenica koja se mora nadvladati. Dugo mi je trebalo da zavolim pjevati svoje pjesme…“, rekla je glazbenica.

Mlada umjetnica je u emisiji obradila hit Steviea Wondera ‘Overjoyed’. Upitala ju je voditeljica kada je ona ‘overjoyed’, što ju najviše može razveseliti. Gordana je otkrila:

„Putovanja. Definitivno onaj moment kada imaš isplanirano putovanje i ne mora biti ni brzo, ali, npr. znam da negdje idem za dva mjeseca, to me jako veseli. Kuhanje me veseli, veseli me sjedenje na kavi sama, to mi je neka nova fora, volim jako uživati u tom vremenu i pogledati dobru seriju.“

Izvor: TOP RADIO

Putovanje u Ameriku najdraže joj je putovanje.

„Amerika prošlo ljeto bila je definitivno za pamćenje. Još sam tamo snimila i naslovnicu za album, tako da imam uspomenu na to. Definitvno jedno od ljepših putovanja“, rekla je Gordana.

A za destinaciju koju svatko treba posjetiti bar jednom u životu, rekla je:

„Rim.“

Puno zanimljivosti o ovoj umjetnici i odličnu glazbu saznajte i poslušajte na:

Written by: Iva


0%