TOPCAST

Nenad Bratković: Umjesto francuske salate, radije birajte sarmu

today2022-12-09

Background
share close

Moramo li se uvijek udebljati u prosincu? Kako proći cijeli taj mjesec da ne pretjerujemo u hrani i piću? Statistika je poražavajuća: u Hrvatskoj na broj stanovnika ima najviše debelih muškaraca u Europskoj uniji, dvije trećine građana u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a trećina njih je pretila.
Debljina je bolest koja ima teške posljedice na cjelokupno zdravlje, govori nutricionist Nenad Bratković koji je često prisutan u medijima i aktivan na društvenim mrežama u želji da educira ljude o važnosti uravnotežene prehrane. Unatoč tome, svjestan je da je to jako spor proces i do sada prilično neuspješan. Čini mi se da nismo toga svjesni, govoreći o zdravstvenoj kulturi i izgleda da nešto krivo činimo kroz zdravstveni sustav, tako da trebamo reći dosta i pobrinuti se o svom zdravlju. Trebamo se osvrnuti na dvije i pol godine koje su iza nas, gdje smo se smanjeno kretali, a i inače nismo bilo sjajni kao nacija po svakodnevnom kretanju. Također su mnogi u tom periodu na društvenim mrežama objavljivali recepte koji su hiper kalorični i nutritivno prazni i to je sigurno doprinjelo povećanju problema.

Početak je prosinca, možemo li ljudima dati savjete ako ih uopće žele čuti? Na što da obratimo pažnju s obzirom na obilje svega – alkohola, slatkog i slanog?

Mislim da trebamo ići s afirmativnim porukama, a ne stalno ljude plašiti. Dakle, ako ja već sad znam da ću se izubijati hranom s izborom koji je uvijek isti i onda ću krenuti na “čišćenje” 7. siječnja, u startu treba reći da ne možemo očekivati da će u tom slučaju pola godine ili slijedećih par mjeseci biti dobro, govori Bratković i savjetuje: Idemo vidjeti što možemo poboljšati u svojoj prehrani. Hoćemo li malo salate staviti sa strane samo da ljepše izgleda na stolu ili ćemo povrće integrirati u svoje recepte pa ćemo shvatiti da su ti obroci stvarno ukusni. Tu je taj pomak, nisam gladan i bolje se osjećam. I još važnije – nisam nadut, nije mi mučno, savjetuje Bratković.

Što alkohol čini našem organizmu, kako spriječiti mamurluk ako ipak pretjeramo i kako se motivirati i pokrenuti da bismo poboljšali kvalitetu života i zdravlja pitanja su na koje je poznati nutricionist odgovorio u drugom dijelu razgovora.

Cijeli razgovor s Nenadom Bratkovićem poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA

Written by: TOP RADIO


Previous post

Music desk

Marko Tolja: „Nevjerojatno mi je da je Sinatrovo postalo glavni zagrebački event u 12. mjesecu“

Sinatrovo koje nam je Marko Tolja donio u Zagreb godinama je već aktualna priča. Ove godine 'Sinatrovo by Marko Tolja' u suradnji s TOP RADIJEM vraća svoje posjetitelje u neka stara, glazbeno bogata vremena. Ne čudi što su i ove godine ulaznice rasprodane, a kako Tolja ističe : „Ove godine smo digli cijelu priču.“ Za TOP MUSIC DESK TOP RADIJA popularni pop, swing&jazz glazbenik otkrio je zanimljive detalje koje možemo […]

today2022-12-07


0%