TOPCAST

Nikolina Borčić: Žena s vizijom ne treba se osvrtati na stereotipna uvjerenja

today2022-09-09

Background
share close

U razgovoru s profesoricom Nikolinom Borčić sa Sveučilišta VERN,  osvrnuli smo se na aktualne društvene teme koje se tiču visoko pozicioniranih žena u javnom prostoru. “Onaj tko pleše, zlo ne misli, no ako ste žena na najvišoj državnoj poziciji, to je skandal”, našalila se profesorica na “vrući ples” finske premijerke te istaknula kako danas pažnju i vidljivost kreira bizarnost. Što je bizarno kod ovog slučaja, jesmo li kao društvo licemjerni, kako spojiti ženstvenost s moći i kakav su to “poslovni projekt” sestre WIlliams, donosimo u novom TOPCAST-u.  

Finska premijerka Sanna Marin nedavno se suočila s oštrim kritikama nakon što je u javnost procurila snimka na kojoj se vidi kako tulumari, pjeva i pleše na jednom partiju. Zašto je “premijerski ples” osuđen u puno liberalnijoj zemlji koju često uzimamo kao dobar primjer, profesorica Borčić kaže: Tko god je lansirao tu priču u medije, pogodio je trenutak ljeta kada se ništa ne događa i dogodilo se nešto što je pokrenulo puno priče. Konkretno, Fincima je jako važna radna etika te osobna odgovornost i oni uistinu vjeruju u uloge. Nije kao kod nas kada se grohotom nasmijemo na frazu “institucije će napraviti svoj posao”, nego oni stvarno vjeruju u ulogu medija, ulogu institucija i ulogu političara. 

Istaknula je kako se u slučaju finske premijerke dogodio paradoks imidža. Ona je pozicionirala svoj imidž kao mlada političarka, ali i kao djevojka, odnosno mlada osoba iz susjedstva, kao jedna od nas. Prva je u obitelji išla na fakultet, skromno je odgojena. Radila je tijekom svojeg fakulteta te je jako usmjerena. Jako je vrijedna i odlučna. Ima odlične rezultate upravljanja zdravstvenom krizom. Ulazak Finske u NATO za njih je ogroman korak. Dakle, sve to pokazuje da je njezin imidž u Finskoj bio mlada, ali odlučna hrabra osoba koja ima jako puno samokontrole jer ne bi sve to mogla  postići. I onda se dogodi vrući premijerski ples koji se pozicionira skoro kroz okvire raspuštenice.  

Hoće li društvo ikada promijeniti stvaranje dojma na temelju fizičkog izgleda, Borčić naglašava kako ne treba očekivati iluzije o apsolutnoj objektivnosti. Mislim da je danas naša najveća moć sloboda govora i mogućnost osvještavanja. Na ranijim primjerima različitih žena vidimo da su uspjele unatoč puno težim okolnostima, one su išle za svojom misijom. Hoćemo li ikada biti objektivni? Ne. Hoćete li milijun puta biti u nekoj nepravednoj poziciji jer ste manjina po ovoj ili onoj varijabli? Da. Ali nekad će to biti prednost. 

Pritom se nadovezala na sestre Williams koje je otac odgojio na način da mogu biti na vrhu samo i isključivo ako su fokusirane na sebe, na svoj rad i nutarnje osnaživanje. Čovjek je uspio. Išao je za svojom misijom kojom ih je osnažio i smatram da je to danas za ženu stvarno najvažnije – da bude snažna. 

Cijeli podcast s profesoricom Nikolinom Borčić sa Sveučilišta VERN poslušajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.
https://www.youtube.com/watch?v=E76a6ItGts0

Written by: TOP RADIO


Previous post

Music desk

Nika Turković najavila album s kojim izlazi i najnovija pjesma; “Sam(a) je najveća pjesma koju sam do sada napisala”

Perspektivna glazbenica Nika Turković na gostovanju u TOP MUSIC DESKU TOP RADIJA otkriva detalje o novoj pjesmi “Sam(a)” za koju kaže da baš zbog toga što je tako gola, iskrena i sirova je tako dobro i ispala. Glazbenica je najavila i izlazak albuma kojeg možemo očekivati 11. siječnja te je objasnila težinu kreativnog procesa stvaranja teksta pjesme i dodaje: “Najbolje je dok pišeš da to i iskreno proživljavaš cijelim tijelom […]

today2022-09-07


0%