TOPCAST

Nina Violić: U filmu “Baci se na pod” fokus nije na djetetu, već koliko su roditelji u svom mraku

today2022-06-14

Background
share close

Što se događa posljednjih pola sata prije raspada jednog braka kroz perspektive žene, muža i njihovog šestogodišnjeg djeteta priča je filma “Baci se na pod”, dugometražnog prvijenca glumice i gošće TOPCAST-a, Nine Violić. Nina potpisuje film kao scenaristica i redateljica te u njemu tumači jednu od glavnih uloga. Film u hrvatsku kinodistribuciju kreće 23. lipnja. Od ideje da se uopće usudim prijaviti na natječaj u ulozi redateljice i scenaristice, prošlo je deset godina. Ta se ideja dugo kuhala. Razvijali smo dugo i scenarij. To nije društveno-politički režirani scenarij tako da nismo žurili s filmom. Ovo je projekt koji se bavi isključivo ljudima, odnosima i psihologijom likova.

Svo troje bi u tom trenutku mogli pomisliti ili poželjeti da se bace na pod radije nego da im se događa to što im se događa, govori Nina za naziv filma kojeg će Zagreb nakon premijere u Splitu, imati priliku pogledati 19. lipnja u Kinu Tuškanac. Taj se film godinama zvao Kućna prašina. To je točniji naziv s obzirom na temu kojom se film bavi. Taj naziv filma je doslovan, i nije seksi. Nakon što sam završila film, shvatila sam da želim da se film zove više “seksi” i “moje”. Mislim da je “Baci se na pod” dobar naziv. Na engleski smo ga preveli “Kick and scream”. 

Inače se glumce često pita koliko im je bilo teško ući u ulogu s obzirom na suprotnost njihova karaktera. S obzirom na to da je Nina u svom životu prošla kroz razvod, koji je i tema fima, koliko je njoj bilo teško vratiti se i “proživljavati” tu situaciju nekoliko godina kasnije, kaže: To su u jednom trenutku posla postali samo likovi pa sam se mogla odmaknuti od onog što sam tu ja. Meni je ta tema bila puno zanimljivija, ne samo jer se odnosi na razvod, nego mi je bio zanimljiviji onaj prvi osjećaj zašto sam počela raditi taj film. Htjela sam napraviti priču o trenutku u kojem ne stavljam fokus na dijete koje je žrtva. Vrlo često u literaturi, a pogotovo u filmu u takvim situacijama, djeca su žrtve tog sistema. Meni je bilo puno zanimljivije, jer to nekako i je moje iskustvo, vidjeti koliko su roditelji toliko “zabetonirani” u svom svijetu, u svojim projekcijama i koliko su potpuno zaustavljeni u svom mraku. 

Cijeli podcast s glumicom Ninom Volić o filmu “Baci se na pod” pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu Top radija.  

 

Written by: TOP RADIO


0%