TOPCAST

Nives Moric: Svaka je žena pod rizikom za nastanak karcinoma dojke 

today2022-10-25

Background
share close

Listopad je mjesec koji je tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke. Ključ izlječenja su redovni preventivni pregledi, naglašava gošća TOPCAST-a, predsjednica udruge P.I.N.K. life, Nives Moric. S obzirom da se radi o kompleksnom karcinomu, Moric poziva građane da sudjeluju u javnozdravstvenim kampanjama jer nije samo ordinacija mjesto edukacije. Dotaknuli smo se karcinoma dojke kod muškaraca, ovisi li veličina dojke o pojavi karcinoma, te kako pravilno pružiti psihološku pomoć pacijenticama koje su u procesu liječenja ili su pobijedile rak. 

Udruga P.I.N.K. life zdravlje promovira cijelu godinu, no listopad je pun aktivnosti kojima se nastoji stvarati svijest građana o važnosti prevencije oboljenja od malignih bolesti, kaže Moric. Mi smo započeli aktivnosti u listopadu s najavom kampanja u lancima trgovina gdje se odvajo dio prihoda za udrugu Pink Life. Zatim  smo osvijetlili Esplanade i tako se pridružili svjetskim gradovima kao podrška izlječenju i borbi protiv raka dojke. Tada je nastupio 15. listopad, odnosno Europski tjedan zdrave dojke. Žene oboljele od karcinoma nosile su reviju s osobama iz javnog života. Moram reći da su ove godine reviju nosile žene koje su baš u procesu liječenja, koje nisu izliječene i to je bilo posebno emotivno jer su i one shvatile da stvarno nisu same i da ih javnost i mediji podržavaju u njihovom izlječenju i na njihovom putu. Mi sad ovdje pričamo, ali zapravo pravu priču one proživljavaju na odjelima i u ambulantama onkologije.

Udruga je ovog mjeseca organizirala i predavanje s doktorom Davorom Kustom o rizičnim čimbenicima nastanka karcinoma, a zaključci s tog predavanja su ističe Moric: Da moramo krenuti od sebe od svoje kuće. Unutar obitelji kreće prevencija – od konzumacije alkohola, cigareta, kretanja, pretilosti, naprosto prehrane. Sve je to jako teško uskladiti u današnje vrijeme. Brz način života čini svoje. Međutim, ipak možemo krenuti od kuće. Nije isto pojesti nešto iz pekarne ili pojesti obrok kod kuće.

S obzirom da rizični čimbenici za razvijanje karcinoma nisu sasvim poznati, smatra se da je svaka žena pod rizikom za nastanak karcinoma dojke. Ne možemo znati što nosimo u tijelu, što nosimo u svojoj genetici. Mi ne možemo znati što je aktivator stresa ili imuno sustava. Svi smo u riziku, sve naše prijateljice su u riziku, zato je potrebno obavljati samopreglede i preventivne preglede, te od 25. godine ići barem jednom godišnje na ultrazvuk, naglasila je Moric.

Karcinom dojke izlječiv je u devedeset posto ako se otkrije na vrijeme, a Moric je istaknula kako je na nacionalni program mamografskog pregleda dobar odaziv.  U Hrvatskoj se postigao odaziv na mamografski pregled od 60 posto. To je dobar odaziv i postiglo se puno s dojkama. Međutim, moglo bi bolje. Reći ću da je za debelo crijevo odaziv 18 posto. To je stvarno sramotno malo, ali usporedit ću sa Slovenijom. Slovenija ima za debelo crijevo odaziv 60 posto. Znači, kod Hrvata je problem preventivnih pregleda. Evo, doktor Kust je prije nekoliko dana na jednom panelu rekao kako mu se čini da se Hrvati jako dobro liječe kad bolest nastupi, ali da smo vrlo slabi s prevencijom i da tu treba puno više raditi na svijesti građana.

Hrvatska ide u korak s pametnim lijekovima te ima najnovije imunoterapije u svijetu, no ono na čemu hrvatsko zdravstvo još mora poraditi, Moric naglašava dijagnostiku za koju kaže da je prilično zastarjela. Udruga Pink, osim što ima javnozdravstvene kampanje, prihodima koje prikupimo na račun udruge aparate za onkološke odjele u bolnicama. Prošle godine smo opremili Onkologiju u Petrovoj ultrazvukom za ciljano zračenje s reklamnim sondama. Također, opremili smo sedam bolnica aparatima za limfnu drenažu. Od tih sedam bolnica, niti jedna nije imala aparat ili su imali aparat koji je bio u kvaru.

Koji su daljnji planovi Udruge PINK, Moric je za TOPCAST-u rekla kako je iznimno ponosna jer će sutra kliniku Sestre Milosrdnice opremiti novim mobilnim ultrazvukom za intenzivnu neurologiju. Nije onkologija, ali tu dolaze onkološki bolesnici koji su u teškom stanju nakon metastaziranog tumora pa su u drugačijoj fazi i treba im pomoć. Klinici je nedostajao taj aparat. Udruga će i dalje nastaviti s javnozdravstvenim kampanjama, ženama pružati psihološku pomoć, nudimo nutricioniste i razna predavanja putem digitalnih mreža.

Cijeli podcast s Nives Moric, poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA. 

Written by: TOP RADIO


0%