TOPCAST

Petar Pavić: Misliti zeleno više nije odabir nego nužnost

today2022-04-19

Background
share close

Zelena tranzicija širok je pojam, a upravo je to glavna tema dvodnevne Green Future konferencije, koja će se održati početkom lipnja u Splitu, gdje će više od trideset hrvatskih i svjetskih tehnoloških lidera razmjenjivati znanja, iskustva i rješenja na ovu temu.  

Zelena tranzicija jest bilo koja aktivnost bez obzira radi li se u privatnom životu ili u gospodarstvu. Ona će naše ponašanje, život i poslovanje učiniti primjerenijim za okoliš, ističe Petar Pavić, gost TOPCAST-a i jedan od govornika na konferenciji. Iako je pokretač Plastic Free inicijative, Pavić kao najvažniji i najevidentniji segment gospodarstva kojemu je potrebna zelena tranzicija naglašava potrošnju energije: Moja tema na konferenciji bit će plastika, odnosno otpad koji nastaje nakon korištenja jednokratne plastike. Tema će, između ostaloga, biti kako pojedinci i organizacije mogu napraviti iskorak prema tome da krajnji cilj našeg posla bude izostanak otpada koji bacamo u okoliš ili da je on minimaliziran. 

Na Green Future konferenciji predstavit će se međunarodni primjeri dobre prakse o brizi za okoliš. Osim toga, raspravljat će se o znatnim bespovratnim sredstvima iz Europskih fondova, ali i o psihologiji, tj. da ljudi, kako kaže Pavić, kao inertna bića koja najčešće idu linijom manjeg otpora mogu promijeniti ponašanje i navike za ostvarenje zelenih ciljeva. Naime, za razliku od drugih država EU prosjek recikliranja u Hrvatskoj značajno je niži: To znači da mi u Hrvatskoj imamo još jako puno toga za napraviti po pitanju psihologije, odnosno osvještavanja ljudi zašto je to bitno i zašto to više nije odabir nego nužnost i novi način ponašanja. 

Pavić optimistično ističe da je Hrvatska spremna za zelenu tranziciju: Kod nas postoji puno projekata koji idu u smjeru zelene tranzicije. Konkretno je Green Future konferencija hvalevrijedna i izvrsno je što se događa baš u Splitu. Mislim da nama dosta nedostaje osjećaja da smo nacija koja ima more te da živimo od njega kroz turizam, ribarstvo, industriju i vezu sa svijetom. Činjenica je da ako mi zagađujemo svoje more, zagađivat ćemo i tuđe. 

Sretno svima nama u stvaranju zelenijeg, boljeg i održivijeg planeta.

Cijeli podcast pogledajte na našem YouTube kanalu.  

Written by: TOP RADIO


0%