Poslovni uspjeh dogodio im se ‘slučajno’. Pozitivna je to priča kada se iz hobija rodi pravi biznis. Obitelj Micek iz Oroslavlja odnedavno proizvodi jedan od boljih ginova na svijetu. Barbara i Rikard Micek, kćer i otac, ali i stručnjaci za proizvodnju gina gosti su novog TOPCASTA TOP RADIJA gdje su voditelju Kruni Belku govorili o svojim počecima, nagradama koje su njihovi ginovi osvojili, ali i o tomu na koji način bi umjetna inteligencija potencijalno mogla pomoći u proizvodnji gina.
Izvor: TOP RADIO
Priča o proizvodnji gina u obitelji Micek krenula je sasvim slučajno, iz garaže.
„U doba korone bilo je puno vremena, želje, interesa pa je tako i priča krenula. Znatiželjan, kao uvijek, čitao sam knjigu ‘Od žetve do žestice’ gdje se opisuje način destilacije alkohola, gina, a kako smo voljeli popiti gin, rek’o – ajmo mi to probat. Ako znaju Englezi, sigurno znamo i mi, ako ne i bolje. I tako je ideja krenula.“, rekao je Rikard.
O samom procesu nastanka gina Rikard i Barbara puno toga znaju, a je Rikard je otkrio:
„Kod gina ima pravila, a zapravo nema pravila. Radite okus koji vama odgovara i nadate se da će se to još nekome dopasti osim vas.“
Svoj gin su prvo ‘testirali’ na prijateljima i susjedima.
„Naravno, tko god je došao, uvijek bismo napravili dva, tri gin tonica, poznatije svjetske brendove zajedno s našim. Ne bih rekao koji je koji i uvijek bih pitao – probaj koji ti je najbolji? Uvijek bi rekli – ovaj mi je najbolji! A to bi u 99% slučajeva najčešće bio naš.“, rekao je Rikard.
Izvor: TOP RADIO
Svoj gin su poslali na svjetsko natjecanje i to im je dalo vjetar u leđa, istaknula je Barbara.
„U ljeto 2021. godine smo odlučili krenuti komercijalno. Proizvodi koje radimo su dobri, tržišno interesantni. Registrirali smo se i pročitao sam na webu da se u Engleskoj održava najveće svjetsko natjecanje – World gin awards i trebalo je poslati po tri boce svakog gina na natjecanje. Išli smo u tri kategorije – gin modernog stila, gin ‘mornaričke’ snage koji mora biti 56 posto alkohola ili više i gin koji je maturiran u drvetu, odležan u drvetu.“, rekao je Rikard.
Potaknula ih je na prijavu činjenica da će svaki gin dobiti pisanu recenziju od strane sudaca što im je bilo važno da vide gdje se nalaze u okviru svjetske produkcije gina i nadali su se makar brončanoj medalji. Osvojili su čak dvije zlatne medalje i jednu srebrnu. Dvije zlatne medalje dovele su ih do drugog kruga natjecanja za titulu najboljeg gina na svijetu.
„Ima vremena, da se sve to napraviti, ali kada uživaš u nečemu to ti stvarno nije nikakav problem.“, odgovorila je Barbara na pitanje uzima li ovaj posao puno vremena.
Izvor: TOP RADIO
Tradicija destilacije žestokih pića u ovoj obitelji postoji već dugo.
„Naša destilerija se zove Moonshine Guerilla Distillery. To je hommage pokojnom pradjedu. Moj pradjed nije bio doma kada se baka rodila jer su ga ulovili u Zagorju da ilegalno peče rakiju, a nije platio “porez na kotel“ i završio je u zatvoru.“, rekao je Rikard.
Uz puno truda i entuzijazma hobi je postao posao, iako i Barbara i Rikard dolaze iz drugih profesija.
„Meni je osnovni posao IT business. Poznajem i AI priču i neku večer sam razmišljao kako bi umjetna inteligencija pomogla u proizvodnji gina. Za sada imam par ideja, možda će se napraviti aplikacija na tu temu koristeći ChatGPT.“, rekao je Rikard.
Mnogi je se sjećaju iz prvog i jednog od najpopularnijih reality showova u Hrvatskoj gdje je prije dvadeset godina pokazala veliki glazbeni talent i osvojila srca nacije. Nera Stipičević, glazbenica, glumica, jednom riječju - umjetnica u TOP MUSIC DESKU TOP RADIJA voditeljici Gini Damjanović je govorila o tome zašto se na vrhuncu popularnosti povukla s glazbene scene, ali i da, iako nije na 'ti' s društvenim mrežama, je svjesna da […]
Top Pop stiže u pomoć kad ti se prispava nakon ručka - s nama niski tlak nema šanse. Top mjuza je glavna dizalica na poslu, ali i tableta za smirenje kad zapneš u gužvi prema doma. Kod nas možeš saznati apsolutno sve o glazbi koju živiš, a omakne se i koja dobra fora u moru loših.