TOPCAST

Priča o uspjehu u TOPCASTU – Svjetska priznanja ginovima iz Oroslavlja

today2023-04-24

Background
share close

Poslovni uspjeh dogodio im se ‘slučajno’. Pozitivna je to priča kada se iz hobija rodi pravi biznis. Obitelj Micek iz Oroslavlja odnedavno proizvodi jedan od boljih ginova na svijetu. Barbara i Rikard Micek, kćer i otac, ali i stručnjaci za proizvodnju gina gosti su novog TOPCASTA TOP RADIJA gdje su voditelju Kruni Belku govorili o svojim počecima, nagradama koje su njihovi ginovi osvojili, ali i o tomu na koji način bi umjetna inteligencija potencijalno mogla pomoći u proizvodnji gina.

Izvor: TOP RADIO

Priča o proizvodnji gina u obitelji Micek krenula je sasvim slučajno, iz garaže.

„U doba korone bilo je puno vremena, želje, interesa pa je tako i priča krenula. Znatiželjan, kao uvijek, čitao sam knjigu ‘Od žetve do žestice’ gdje se opisuje način destilacije alkohola, gina, a kako smo voljeli popiti gin, rek’o – ajmo mi to probat. Ako znaju Englezi, sigurno znamo i mi, ako ne i bolje. I tako je ideja krenula.“, rekao je Rikard.

O samom procesu nastanka gina Rikard i Barbara puno toga znaju, a je Rikard je otkrio:

„Kod gina ima pravila, a zapravo nema pravila. Radite okus koji vama odgovara i nadate se da će se to još nekome dopasti osim vas.“

Svoj gin su prvo ‘testirali’ na prijateljima i susjedima.

„Naravno, tko god je došao, uvijek bismo napravili dva, tri gin tonica, poznatije svjetske brendove zajedno s našim. Ne bih rekao koji je koji i uvijek bih pitao – probaj koji ti je najbolji? Uvijek bi rekli – ovaj mi je najbolji! A to bi u 99% slučajeva najčešće bio naš.“, rekao je Rikard.

Izvor: TOP RADIO

Svoj gin su poslali na svjetsko natjecanje i to im je dalo vjetar u leđa, istaknula je Barbara.

„U ljeto 2021. godine smo odlučili krenuti komercijalno. Proizvodi koje radimo su dobri, tržišno interesantni. Registrirali smo se i pročitao sam na webu da se u Engleskoj održava najveće svjetsko natjecanje – World gin awards i trebalo je poslati po tri boce svakog gina na natjecanje. Išli smo u tri kategorije – gin modernog stila, gin ‘mornaričke’ snage koji mora biti 56 posto alkohola ili više i gin koji je maturiran u drvetu, odležan u drvetu.“, rekao je Rikard.

Potaknula ih je na prijavu činjenica da će svaki gin dobiti pisanu recenziju od strane sudaca što im je bilo važno da vide gdje se nalaze u okviru svjetske produkcije gina i nadali su se makar brončanoj medalji. Osvojili su čak dvije zlatne medalje i jednu srebrnu. Dvije zlatne medalje dovele su ih do drugog kruga natjecanja za titulu najboljeg gina na svijetu.

Ima vremena, da se sve to napraviti, ali kada uživaš u nečemu to ti stvarno nije nikakav problem.“, odgovorila je Barbara na pitanje uzima li ovaj posao puno vremena.

Izvor: TOP RADIO

Tradicija destilacije žestokih pića u ovoj obitelji postoji već dugo.

„Naša destilerija se zove Moonshine Guerilla Distillery. To je hommage pokojnom pradjedu. Moj pradjed nije bio doma kada se baka rodila jer su ga ulovili u Zagorju da ilegalno peče rakiju, a nije platio “porez na kotel“ i završio je u zatvoru.“, rekao je Rikard.

Uz puno truda i entuzijazma hobi je postao posao, iako i Barbara i Rikard dolaze iz drugih profesija.

„Meni je osnovni posao IT business. Poznajem i AI priču i neku večer sam razmišljao kako bi umjetna inteligencija pomogla u proizvodnji gina. Za sada imam par ideja, možda će se napraviti aplikacija na tu temu koristeći ChatGPT.“, rekao je Rikard.

Cijeli razgovor pogledajte niže na linku.

Written by: Iva


0%