TOPCAST

prof. dr. sc. Damir Eljuga: Svake godine od raka nestane jedan grad

today2022-09-23

Background
share close

Priča Maratona nade traje 42 godine, trke koja diljem svijeta nadahnjuje ljude da djeluju na male i velike načine kako bi pomogli u istraživanju raka. Gost TOPCAST-a, prof. dr. Damir Eljuga, jedan je od inicijatora dolaska utrke u Hrvatsku koja je zahvaljujući njoj najviše pomogla u opremanju Centra za transplantaciju koštane srži, ulio je nadu u sve bolja istraživanja raka u Hrvatskoj, te je naglasio važnost ranog otkrivanja raka uz geslo “bolje spriječiti nego liječiti”. 

Terry Fox Run postala je jedna od najdugovječnijih humanitarnih trka na svijetu.  Dr. Eljuga za TOPCAST je ispričao priču o Terru Foxu i kako je postao simbol nade za svijet bez raka. Terry Fox imao je želju pretrčati od istočne obale Kanade do zapadne, ali zamislite, s amputiranom nogom s protezom. Možete li zamisliti? Imao je samo 22 godine. Umočio je nogu u Atlanski ocean. Koliko se sjećam, bilo je to 12. 4. 1970. Nekoliko kamera ga je tada zabilježilo i krenuo je. Nitko nije mogao vjerovati da će trčati svaki dan. 

Eljuga priča kako je Terry Fox trčao i po kiši i po suncu te je maraton dobio ime Maraton nade. Terry Fox želio je da se skuplja novac za istraživanja raka, jer jedino istraživanjem raka možemo otkriti tu enigmu što je to rak i kako ga možemo pobijediti. On je podosta trčao, mislim negdje oko 5000 kilometara. No, nažalost, taj nesretni sarkom kosti desne noge je metastazirao i onda je nažalost posustao, ali je rekao, i to je danas slogan za ovu 23 utrku: “nitko mi ne može reći da sam da sam odustao”.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka najavio je hrvatsko 23. izdanje ove humanitarne utrke koja će se održati 25. rujna 2022. godine na Bundeku, na novoj lokaciji i to ponovno uživo, nakon dvije godine virtualne trke, a pritom se prisjetio kako je uz pomoć Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka doveo trku u našu državu. Bilo je to ‘99. Donijeli smo odluku da krenemo sljedeće godine, dakle 2000., u organizaciju te utrke. Bili smo na Jarunu. Bilo nas je pedesetak ali je ona svake godine bila sve obuhvatnija.

Utrka je postala uspješna te se donacijom građana prikupio novac za opremanje Centra za transplantaciju koštane srži koji je otvoren 2004. godine. Malo Zagrepčana nažalost zna o tom centru, da je tu uistinu jedan značajan doprinos dala upravo ova utrka. Prije toga su djeca zbog tih potreba liječenja zloćudne bolesti, mahom leukemije i drugih bolesti, išla na liječenje u inozemstvo i za to praktički nisu trebala odlaziti, što je jedna velika stvar.

Zaklada Terry Fox prikupila je više od 850 milijuna dolara za istraživanje raka u svijetu, a u Hrvatskoj je ova inicijativa osigurala gotovo 7 milijuna kuna koji su donirani za istraživana te borbu protiv raka. Lani smo uspjeli prikupiti, unatoč što je bila virtualna utrka, 50 tisuća kuna za Kliniku za dječje bolesti za djecu koja se liječe od zloćudnih bolesti. Odluka je Zaklade u Kanadi da i ove godine da trčimo za Kliniku za dječje bolesti, što me posebice raduje jer djeca su ta kojima najviše treba pomoći.

Kako napreduje istraživanje raka u Hrvatskoj, dr. Eljuga kaže: Napreduje, ja ću vam ovako reći. Kad se sjetim mojih početaka prije puno godina… Bio sam u znanstvenom timu Središnjega instituta za tumore pa sam mogao komparirati domete koje sam vidio u zapadnoeuropskim zemljama. Hrvatska se, a posebice od vremena ulaska u Europsku uniju, značajno poboljšala, poboljšala je mogućnosti primjene gotovo svih lijekova koje imaju žene i muškarci u zapadnoeuropskim zemljama I danas te lijekove imamo u Hrvatskoj. To je velika i važna i vrlo bitna stvar. Dakle, napredujemo u svakom pogledu. 

Cijeli podcast s prof. dr. sc. Damirom Eljugom poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA. 

Written by: TOP RADIO


Previous post

Music desk

Mile Kekin otvoreno progovorio o razlozima raspada Hladnog Piva

U studio Top Music Deska stigla je ekipa Hladnog Piva, predvođena frontmanom Milom Kekinom. Iako je glavni razlog našeg druženja na TOP RADIJU bila dobra svirka I zabava, neizbježna tema naravno bio je I raspad kultnog Hladnog Piva. No na dnevnom redu su se našle I brojne druge teme I dogodovštine s upravo kraju privedene koncertne turneje: Bili smo svugdje gdje ljudi razumiju o čemu pjevamo i jezik na kojemu […]

today2022-09-21 3


0%