Top Intervju

Puno mi je važnije i draže da sam uspio ostati svoj – Mirko Ilić

today2021-10-13

Background
share close

Za TOP RADIO razgovarali smo s istaknutim dizajnerom Mirkom Ilićem koji je 14. listopada u Puli otvorio samostalnu izložbu putujućeg karaktera “Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta” koja je prikazala njegove brojne radove te priču o posljednjih 120 godina ljudske povijesti. 

Naša Barbara s njim je razgovarala o stanju američke kulture za vrijeme pandemije s obzirom na to da gospodin Ilić tamo živi već 35 godina te je radio za New York Times i magazin Time, ilustrirao knjige, plakate, naslovnice te omote glazbenih albuma duž te države.  

Zbog pandemije, kultura se u jednom trenutku izgubila: Ako je NYC po bilo čemu poznat, onda su to velike predstave i izložbe na Broadwayu, a upravo je to nestalo. Ovdje postoji 8 000 glumaca koji su ostali bez posla, što je dosta poražavajuće. 

Iako se cijeli svijet našao u istom problemu, Ilić pronalazi pozitivnu stranu: Ovo je vrijeme u kojem se umjetnici mogu povući u sebe i preispitati. To je kreativna faza u kojoj novac nije u fokusu, a svakako je bitna za napredak umjetnika. 

U ostvarenju ciljeva moraš donijeti velike odluke, a za sve one koji se nalaze na životnim prekretnicama poručuje: Svatko poruku interpretira kako želi. Bilo bi pretenciozno misliti da ja mogu slati nekakve  velike poruke. Međutim, sve što ja želim je da se ljudi preispitaju, malo razmisle je li to u redu i jesu li na pravoj strani povijesti. 

Written by: TOP RADIO


0%