TOPCAST

Sandra Kuduzović: Djecu treba učiti da je glas dovoljno jak u izražavanju originalnosti

today2022-10-07

Background
share close

Od malih se nogu treba posvetiti medijskom odgoju, kreativnom izražavanju i radu na samopouzdanju istaknula je gošća TOPCAST-a, Sandra Kuduzović, voditeljica udruge Društvo naša djeca Črnomerec. Kako razgovjetno pričati uz tehnike disanja, bonton, kako nastupati, snimiti reklamu ili sadržaj za društvene mreže – sve to su vještine koje djecu čine spremnom za život kroz svijet zabave i mašte. 

Udruga Društvo naša djeca Črnomerec više od 30 godina djeluje s programom kreativnih komunikacija za djecu i mlade. Najpoznatiji su po dječjim predstavama iz vlastite produkcije, a u novoj sezoni mijenjaju programe i prilagođavaju ih potrebama djece i mladih – objašnjava Sandra. Kako se vremena mijenjaju i kako se, naravno, mijenjaju navike i interesi djece i mladih, bilo je vrijeme da uđemo u neki novi program. Većina roditelja će reći im djecu na mobitelu, cijelo vrijeme ili igraju igrice ili ne izlaze vani. Više nema ni klasičnih nekakvih aktivnosti kakvih je bilo prije, ali želim sada kroz nove programe naučiti da oni jesu, možda na mobitelu i na kompjuteru i štogod, ali to su samo alati koje koristimo. Oni to mogu u svoju korist pretvoriti i upoznati se sa samim medijem.

Sandra je u TOPCAST-u predstavila novi program Klinci kreativci, za koje kaže da je osmišljen za djecu od pet do deset godina. Uzeli smo neke elemente po kojima smo najpoznatiji. To je ta dramska aktivnost. Tu je scenski pokret, ples… ali osim toga, dodali smo bonton i razvoj kreativnosti kod djece. Program je zamišljen da svaki tjedan radimo neku drugu temu tako da njima bude zanimljivo i da ih se uključuje apsolutno u sve stvari koje se rade.

Koje vještine djeca stječu kroz programe udruge, Sandra kaže: Kroz dramsku će naučiti kako razgovjetno pričati, kako nastupati, kako raditi na svom samopouzdanju. Na dramskoj učimo vježbe disanja. Djeca stječu vještine koje će im pomoći da budu samopouzdani i da mogu izraziti svoje želje i ideje.

Sandra je u podcastu predstavila i program: Teen Journal & Novi mediji koji će pomoći u medijskom odgajanju djece, malih novinara ili infuensera. Sve što mi smo objavljujemo u medijima ima jako utjecaja na djecu. Djeca sebe žele vidjeti u medijima zato se mnogo njih snima i aktivni su na društvenim mrežama. Gledaju puno medijskog sadržaja, a zapravo ga ne poznaju. Ne znaju koje opasnosti društvene mreže nose. Djeca snimaju svoju kućnu adresu, alarm, šifre… Svašta se može dogoditi, a nisu svjesni opasnosti.

Cilj je da djeca nauče koristiti sve medijske i komunikacijske kanale, uz poticanje njihove autentičnosti. Sandra je naglasila da se kroz programe Udruge uči djecu da njihov glas može biti dovoljno jak kako bi izrazili svoje želje i ciljeve.

Cijeli podcast sa Sandrom Kuduzović o radu Udruge Društvo naša djeca Črnomerec poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.

Written by: TOP RADIO


0%