TOPCAST

Sandra Paović: Nađite u čemu ste dobri i ne puštajte to

today2022-04-12

Background
share close

U TOPCAST je stigla dugogodišnja i jedna od najtrofejnijih hrvatskih stolnotenisačica Sandra Paović, kojoj se život nakon prometne nesreće promijenio u 52 minute. Iza nje su ostale medalje s Europskog prvenstvena i Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru, a nakon liječničkih prognoza njezin je pogled na budućnost i više nego pozitivan: Liječnici su govorili da neću moći hodati, da uopće neću biti samostalna i da će mi trebati pomoć 24 sata. To je bila moja najteža bitka. 

O dokumentracu “52 minute”, Sandra nam kaže: Bruno Kovačević htio je snimiti motivirajuću priču, odnosno jedan kratki film o meni, mojoj borbi. Bila sam zarobljena 52 minute, dok me hitna pomoć nije izvadila iz automobila. 52 minute trajao je moj zadnji meč u karijeri, koji se vodio u Danskoj na Pro Touru s prvom igračicom svijeta. To je jedan od mojih boljih mečeva.  

Financijska i moralna potpora stizala je od svih sportaša i građana Hrvatske te je Sandri omogućena rehabilitacija u Švicarskoj. Ponovno je učila pisati, jesti, odnosno živjeti. Njezino tijelo uopće nije funkcioniralo, a najpresudniji trenutak njezina oporavka bila je stolnoteniska dvorana u sklopu rehabilitacijskog centra: Na putu prema vježbama prolazila sam pokraj dvorane i to je za mene bio strašan šok jer su mi rekli da se više nikada neću moći baviti sportom. No, jedan sam dan zavezala reket za ruku, sjela u kolica i počela prebacivati lopticu. Pomislila sam kako je samo držanje reketa u ruci nevjerojatan osjećaj.  

Sandra je 2017. karijeru završila kao dvostruka europska prvakinja, svjetska prvakinja i paraolimpijska pobjednica 2016. godine u Rio de Janeiru. Svjetska stolnoteniska federacija izabrala je Sandru za najbolju svjetsku stolnotenisačicu, a danas je ona motivacijski govornik za sportaše, učenike i tvrtke: Zanimljivo je razgovarati s mladim sportašima. Ono što ih najviše zanima je kako prevladati tremu. Muči ih i to što dva puta na dan moraju ići na trening, dok druga djeca imaju više slobodnog vremena. Onda im krenem pričati što smo mi sve prošli, što je Tamara Boroš prošla, Zoran Primorac i mnogi drugi. Te ih priče na jedan način bodre i utješe. 

Imala je 12 godina kada su je pitali čime bi se bavila umjesto stolnog tenisa. Sandra je oduvijek razmišljala o farmi pasa. Danas, 27 godina kasnije, san je, čini se, ostvaren, Sandra na Jarunu otvara svoj hotel za pse: S obzirom na to da bezgranično volim pse i životinje, upravo s timom otvaram hotel za pse u kojem imamo vrtić za dnevno čuvanje i hotelski smještaj kad ljudi idu na poslovna putovanja, sportska natjecanja itd. Mogu ostaviti svoje ljubimce nama da ih šetamo, čuvamo, igramo se s njima, pazimo ih i volimo. Imamo i salon za uređivanje, šišanje, kupanje. Baš smo se u to dali 100 posto. Dugo smo se pripremali za to I želimo da njihovi vlasnici znaju da su njihovi ljubimci kod nas sigurni. 

Cijeli podcast pogledajte na YouTube kanalu Top radija.

Written by: TOP RADIO


0%