TOPCAST

Sanela Dropulić: Svaki izazov je pobjeda jer dobivate znanje i lekcije, to je jedan od recepata kako biti normalan u nenormalno doba

today2022-11-17

Background
share close

“Nema više ženskog i muškog poduzetništva – postoji samo kvalitetno, odgovorno, kreativno i profitabilno poduzetništvo”, poručuje u TOPCAST-u autorica knjige „Biti normalan u nenormalno doba”. Sanela Dropulić futurologinja je poduzetništva i stručnjakinja za tržišne komunikacije s više od 20 godina radnog iskustva na domaćem i inozemnom tržištu. Ove je godine pokrenula poslovnu zajednicu “Osjeti Hrvatsku” koja okuplja poduzetnike i olakšava im u poduzetničkom svijetu, ali i obrazuje građanstvo.

“Osjeti Hrvatsku” osnovan je na temelju iskustva u projektu “Ženskog poduzetničkog centra” koji je od 2015. godine okupljao više od 2300 žena vlasnica tvrtki I obrta. Danas, osim žena, “Osjeti Hrvatsku” uključuje i muškarce. Namjera nam je da budemo dostupni kao grupa stručnjaka, volontera, svima koji žele učinkovito djelovati i poslovati u Hrvatskoj na realnom tržištu, bilo da su građani Hrvatske ili ovdje dolaze radi ostvarenja svojih tržišnih namjera.

Osjetiti Hrvatsku znači osjetiti veliku volju I želju za kreativnim stvaranjem bez koristoljublja, govori ova stručnjakinja za tržišne komunikacije. Prvi veliki projekt koji ova poslovna zajednica pokreće je Valoreschool – eduakcijska platforma za ljude koji žele naučiti upravljati novcem. Ne morate biti bogataši da bi sebi mogli priuštiti stvari u životu. Trebate kvalitetno upravljati financijama.

Platforma će provoditi aktivnosti na području Slovenije, Hrvatske i jugoistočne Europe, a uskoro će osim engleske inačice imati i njemačku i kinesku. Sigurna sam da ćemo postati globalni projekt, govori Sanela.

Kada bi svatko već otvaranjem trajnog naloga 50 eura ostavljao sa strane, ili ono što često preporučam je štednja u zlatu i srebru jer ne gubi vrijednost tijekom godina, već oplemenjuje od 8 do 10 posto godišnje, za 30 godina to možete podići u bilo kojoj valuti. Možete ostvariti ciljeve – kupnja nekretnine, kupnja automobila, putovanje svijetom – bez da ste osjetili teret financija, ili još gore, financijski obaveza prema drugim institucijama.

Poslovna zajednica “Osjeti Hrvatsku” prošle je godine provela jednogodišnje sociološko istraživanje stanovnika Hrvatske koje je pokazalo kako nam manjka samopouzdanja, emotivne topline, uvažavanja različitosti i tolerancije. Puno čimbenika koji danas definiraju građane Republike Hrvatske dolaze iz odgoja. Nadalje, Hrvati su na začelju Europske unije po obrazovanju, nizak je udio obrazovanih, a ono što smo imali, otišlo je “preko granica”. Prema Eurostatu, gotovo trećina Hrvata prestane ulagati u svoje znanje do kraja života, govori Dropulić.

Kad već kao mladi prestanete s edukacijama i ulaganjima u nova znanja, ne možete proći kroz život ne računajući da vam se mogu dogoditi izazovi gdje će vam trebati nova znanja. To onda potiče nesigurnost, manjak samopouzdanja, ljudi se povlače u sebe, zatvaraju, ne možete doprijeti do njih. Iz toga onda izviru sasvim deseti problemi koji štete i cijeloj društvenoj zajednici.

Dropulić je autorica tek objavljene knjige “Biti normalan u nenormalno doba” u kojoj govori kako je Hrvatska podijeljena na one dobre i na one loše ljude. Od žalopojki samo štetiš sebi. Budi dobar i optimističan, konstruktivan i vedar. (…) Zajednica je danas zaboravila vrednovati stvari. Lopove i mutivode se veliča, a oni koji poštuju red i zakon su budale jer se ponašaju kako bi trebalo. (…)

Danas ne postoji muško i žensko poduzetništvo već postoji samo kvalitetno, odgovorno, kreativno i profitabilno poduzetništvo, smatra futurologinja poduzetništva. U kriznim, izazovnim vremenima žene prve stradavaju jer se bave niskoprofitabilnim poduzetništvima – edukacijom, odgojem djece, beauty uslugama za razliku od muškaraca koji su postavljeni tamo gdje se akumulira veća financijska vrijednost. To se odražava i na mirovine gdje žene od 11 do čak 30 posto imaju manja mirovinska primanja.

Sve počinje i završava s nama, govori Dropulić za kraj, svaki izazov je naša pobjeda, jer ako i niste pobijedili, dobili ste nova znanja i lekcije. To je jedan od recepata “kako biti normalan u nenormalno doba”.

Cijeli podcast sa Sanelom Dropulić poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.

Written by: TOP RADIO


0%