TOPCAST

Saša Radić: Svako dijete s autizmom ima svoj potencijal, na nama je samo da ga otključamo

today2022-04-01

Background
share close

Svake se godine 2. travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu kako bi javnost postala svjesnija postojanja osoba s poremećajima iz autističnog spektra te da društvo ima više senzibiliteta na njihove potrebe. Stoga smo u TOPCAST-u  ugostili Sašu Radić radnu terapeutkinju centra aRTis INCLUDUm. 

Općenito je igra najbitnija aktivnost kod djece i najbolji način za ostvarivanje komunikacije, a ista je stvar i s djecom koja imaju dijagnozu autizma. Radić navodi da djecu treba poticati da se uključe u fizičke igre jer one djeluju organizirajuće na njihovo ponašanje. Osim toga, ističe kako je veoma važna i neverbalna komunikacija jer osobe iz spektra autizma doživljavaju svijet u slikama: Osobe iz spektra autizma često govore da vide svijet u slikama, zbog čega ih koristimo na terapijama. Slika ostaje dulje u našem pamćenju. Slikovna komunikacija koristi se tako da modeliramo ono što se događa u nekoj aktivnosti.  

Nadalje, djeci s autizmom nepredvidljive situacije nerijetko stvaraju nemir, zbog čega Radić poručuje kako je rutina jako bitna: Isto je kao i kod nas – u novim situacijama gubimo svoj optimalni raspon funkcioniranja. 

Na kraju Radić ističe da obitelji djeteta s autizmom moraju prvenstveno prihvatiti kako je njihovo dijete drugačije. Zatim mu trebaju pružiti sigurnost, uvjete za učenje i beskrajnu podršku u razvojnom procesu, no nažalost neke obitelji ne prihvate dijagnozu, već traže krivca. Radić savjetuje obiteljima da se povežu s drugima koji se nalaze  u istoj životnoj situaciji. 

 
Cijeli video pogledajte I poslušajte na YouTube kanalu Top radija.  

Written by: TOP RADIO


0%