TOPCAST

Saša Radić: Svako dijete s autizmom ima svoj potencijal, na nama je samo da ga otključamo

today2022-04-01

Background
share close

Svake se godine 2. travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu kako bi javnost postala svjesnija postojanja osoba s poremećajima iz autističnog spektra te da društvo ima više senzibiliteta na njihove potrebe. Stoga smo u TOPCAST-u  ugostili Sašu Radić radnu terapeutkinju centra aRTis INCLUDUm. 

Općenito je igra najbitnija aktivnost kod djece i najbolji način za ostvarivanje komunikacije, a ista je stvar i s djecom koja imaju dijagnozu autizma. Radić navodi da djecu treba poticati da se uključe u fizičke igre jer one djeluju organizirajuće na njihovo ponašanje. Osim toga, ističe kako je veoma važna i neverbalna komunikacija jer osobe iz spektra autizma doživljavaju svijet u slikama: Osobe iz spektra autizma često govore da vide svijet u slikama, zbog čega ih koristimo na terapijama. Slika ostaje dulje u našem pamćenju. Slikovna komunikacija koristi se tako da modeliramo ono što se događa u nekoj aktivnosti.  

Nadalje, djeci s autizmom nepredvidljive situacije nerijetko stvaraju nemir, zbog čega Radić poručuje kako je rutina jako bitna: Isto je kao i kod nas – u novim situacijama gubimo svoj optimalni raspon funkcioniranja. 

Na kraju Radić ističe da obitelji djeteta s autizmom moraju prvenstveno prihvatiti kako je njihovo dijete drugačije. Zatim mu trebaju pružiti sigurnost, uvjete za učenje i beskrajnu podršku u razvojnom procesu, no nažalost neke obitelji ne prihvate dijagnozu, već traže krivca. Radić savjetuje obiteljima da se povežu s drugima koji se nalaze  u istoj životnoj situaciji. 

 
Cijeli video pogledajte I poslušajte na YouTube kanalu Top radija.  

Written by: TOP RADIO


Previous post

Uncategorized

Hus: Sjećanje na život koji je malo tko imao

Čim su se ove subote otkucajem 19 sati otvorila vrata Arene Zagreb fanovi su pohrlili kako bi zauzeli najbolje pozicije na parteru za dugoočekivani koncert Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći... Aki. U prvom redu bio je i Denis, koji je sa svojom ekipom došao iz Ljubljane: To je glazba koju su mi prenijeli roditelji. Glazba koja je sa mnom još od djetinjstva. Parni Valjak – to sam ja. Neki […]

today2022-03-28


0%