TOPCAST

Tamara Kajari: Financijsko planiranje ima samo jedno pravilo, a to je – nemoj probiti budžet

today2022-04-06

Background
share close

Bez obzira na dob, na iznos prihoda i navike najveći je problem ljudi njihovo uvjerenje da su troškovi ili mali ili veliki. Gošća TOPCAST-a Tamara Kajari ističe kako postoji samo potreban i nepotreban trošak. Tamara je profesionalna i certificirana organizatorica s kojom smo razgovarali o organiziaciji budžeta.  

Tijekom dugogodišnjeg rada stvorila je za organizaciju univerzalnu formulu naziva “RED”, a RED se sastoji od 3 faze. Ističe kako je ova formula primjenjiva na organizaciju ormara, prostora, vremena, a u ovom slučaju i budžeta: “R je oznaka za “razvrstaj”. Odnosno, razvrstajte sve troškove i prihode. Zapišite sve na papir. “E znači eliminacija” prvenstveno suvišnih stvari. (…) Tu psihologija ulazi u priču tako da svatko za sebe mora odrediti što mu je suvišno i nepotrebno. “D” označava definiranje budžeta”. Budžetiranje se često brka s tablicom vođenja troškova. Ne… Vodite trošak u realnom vremenu koji je pred vama. 

Nadalje, Tamara naglašava da je zapisivanje početak cijele priče kako bi postali svjesni koliko trošimo i zarađujemo, odnosno da vidimo prihode i rashode na papiru. Ista je stvar i s obvezama – puno se toga neće dogoditi ako ne zapišemo. 

Proces navike na organiziranost je individualan. Sve se svodi na samodisciplinu, koju netko ima više, netko manje, te je bitno i koliko smo otporni na distrakcije, kaže Kajari i dodaje – možeš imati sve, samo ne odjednom. 

Kakogod okrenemo, novac je uvijek osjetljiva tema, a osobito kada ga posuđujemo  članovima obitelji ili prijateljima: U takvim bi slučajevima bilo dobro imati sve crno na bijelo. Čist račun, duga ljubav vrijedi i za takve odnose. Primarno je da u takvom odnosu nema kamata. Međutim, treba se definirati rok i ponašati se fer u takvoj situaciji. 

Potom, postoji mnogo teorija koliki bi postotak od primanja trebali štedjeti, no Kajari preporučuje omjer 50-30-20, a mladima poručuje da prilikom otvaranja tekućeg računa s bankom ugovore trajni nalog jer su to stvari gdje vrijeme radi za nas te se s time treba krenuti što ranije.  

Uza sve navedeno, u podcastu je dala savjete kako sigurno ući u ugovor o kreditiranju, kada je najbolje plaćati gotovinom, a kada karticom te kada je pravo vrijeme za edukaciju djece o financijskoj odgovornosti.  

 

Cijeli podcast pogledajte na našem YouTube kanalu.

Written by: TOP RADIO


0%