TOPCAST

Tin Šarić: Kamo ide ovaj svijet?

today2022-12-13

Background
share close

Tehnologije budućnosti više nisu budućnost, one su tu, samo ih možda ne razumijemo u potpunosti, nije nam jasna njihova svrha i šira primjena. Tin Šarić, poduzetnik i konzultant za blockchain tehnologiju u TOPCAST-u TOP RADIJA pokušao je jednostavnim jezikom objasniti potencijalne koristi blockchaina, bitcoina, NFT-a i Metaversa. Blockchain tehnologija služi kao javna knjiga koja se konstantno updejta i na njoj pišu svi podaci i sve transakcije. Zamislite da banke imaju potpuno otvorene financije – da ja znam točno gdje banka koristi novce koje uplatim na svoj tekući račun, objasnio je Šarić te otkrio koji je glavni problem Metaversa.
Blockchain tehnologija baza je za kripto industriju. O tome zašto je to dobro za nas i što će nam donijeti primjena blockchain tehnologije, Šarić je rekao:
To što će nam donijeti tek trebamo saznati. Neke od stvari smo već vidjeli. Na primjer, kada bi blockchain bio masovno prihvaćen imali bi mogućnost stavljanja proračuna vlade, kompletnih državnih financija na blockchain mrežu. Blockchain mreža je javna i dostupna svima. Za nas građane bi to u startu značilo da možemo u potpunosti transparentno pratiti sve financije države te je nastavio: Blockchain tehnologija služi kao javna knjiga koja se konstantno updejta i na njoj pišu svi podaci i sve transakcije. Zamislite da banke imaju potpuno otvorene financije – da ja znam točno gdje banka koristi novce koje uplatim na svoj tekući račun.
Za bitcoin, poznavatelj blockchaina je istaknuo kako se radi o novcu koji je samo naš i koji nam nitko ne može oduzeti.
Trenutno djeluje kao dionica i razumijem da te fluktuacije zbunjuju ljude, ali to je normalno jer je to tržište jako malo kapitalizirano i dokle god ima manje novaca u nekoj ‘teći’ lakše je kada izvadite jedan komad vidjeti koliko se voda spustila. Ako je ‘teća’ jako velika i ima puno vode unutra kada zgrabite šefljom ne vidite da se razina vode puno spustila. To se događa u velikim svjetskim financijama gdje je cijena zlata relativno stabilna, ali to je zato što u investiranju zlata imamo više novaca od jednog bitcoina. U budućnosti što će više novaca dolaziti u svijet bitcoina i kriptovaluta on će postati stabilniji. Zadnji efekt je da postane relativno stabilan kao zlato, objasnio je Šarić.
Poznavatelj modernih tehnologija objasnio je i razlike između bitcoina i NFT-a:
Evo temeljne razlike – svaki bitcoin je jednak. Na primjer, ako u novčaniku imam jedan bitcoin i netko mi pošalje još jedan ja u svome novčaniku imam onda dva koji se zbroje, svaki je isti i jedan se može zamijeniti za drugi. Kod NFT-jeva to nije tako. Svaki NFT je poseban i sama skraćenica znači ‘Non fungible token’. Ako imam jedan NFT i netko mi pošalje drugi – u novčaniku imam dva zasebna. Ova tehnologija je jako posebna zbog činjenice da je svaki token poseban za sebe, ima poseban zapis i individualno je potpuno odvojen od svakog drugog. Vani ima zanimljivih projekata koji koriste ovu tehnologiju poput platforme koja omogućuje da certifikate i diplome izdajete putem NFT-jeva s obzirom na to da je to individualno raznolik token od svih drugih. Diplomu možete dobiti u obliku NFT-a i to nas dovodi do toga da, primjerice, kada upisujem fakultet, na blockchainu se otvara moj profil, prati se moj ‘track records’, sve se zapisuje i jednom kada završim fakultet dobivam NFT diplomu. Ona ima svoj certificirani ovjereni štambilj koji je digitalan i time se onemogućava ikakvo falsificiranje ne samo diploma već i službenih dokumenata.

Povod ovom zanimljivom razgovoru bila je nedavno održana „Game changer“ konferencija na kojoj je sudjelovalo više od 60 panelista gdje se razgovaralo o blockchain tehnologiji, gamingu, metaversu, internetu treće generacije itd.
Šarić smatra da je konferencija bila interesantna baš zato što je nudila širok spektar različitih tema: Game changer je bio specifičan jer je imao pet dvorana koje su simultano imale predavanja i moglo se odabrati želiš li slušati o cyber securityju, blockchainu, metaversu ili gamingu.
Kao jedan od problema Metaversa, poznavatelj modernih tehnologija je istaknuo: Problem je što nitko ne zna što je metaverse.
Gdje je zapelo s Metaversom i što je uopće to Metaverse, saznajte u ostatku razgovora.

Cijeli razgovor s Tinom Šarićem poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.

Written by: TOP RADIO


0%