TOPCAST

Tin Srbić: Svi moji potezi u životu bili su spontani, a gimnastika je uvijek ispred svega

today2022-04-29

Background
share close

Novi gost TOPCAST-a svjetski je prvak Montreala koji se nedavno s Olimpijskih igara u Tokiju vratio sa srebrnom medaljom oko vrata. Iza njega je puno uspjeha koji ga čine najboljim gimnastičarom u hrvatskoj povijesti, Tin SrbićZa vježbu s kojom je osvojio srebro u Tokiju trebalo mu je gotovo četiri godine da je usavrši, a sada kreće u nove izazove. Ove godine promijenio se pravilnik natjecanja, a s njime stiže i nova vježba.  Osim o planovima za novu sportsku sezonu, razgovarali smo i o nedavno otvorenom Muzeju sportskih ZGoda. Htjeli smo naglasiti ZG, da se radi o zagrebačkim sportašima i zagrebačkom športu. Ideju za otvaranje muzeja je dobila moja prijateljica s kvarta Martina Fileš.

Problema s traženjem prostora je bilo, otkriva Tin, no muzej je svoje mjesto pronašao u Palmotićevoj ulici 22. Prikupljanje predmeta izloženih u muzeju trajalo je dva mjeseca, a zanimljivo je što su neki antikviteti pronađeni na nepresušnom zagrebačkom mjestu – Hreliću.  Našli smo kipić Dragutina Šurbeka i nisam uopće mogao vjerovati da to stoji tamo i nitko od njih nema pojma što je to i tko je to. Našli teniske rekete, klizaljke i skije stare više od 60 godina.

Radi se o, priča Tin, interaktivnom muzeju gdje se može isprobati i dotaknuti sve što je izloženo. Namijenjeno je najviše djeci, ali i svim uzrastima, da kada izađu iz muzeja, da im se svidi iskustvo i da se krenu baviti sportom. Htjeli smo predstaviti sportove koji su teže dostupni. Primjerice, pucanje na hokejaški gol, vožnja na ergometru poput braće Sinković ili pak vješanje na preči. Imamo i mačevanje, vezanje pojaseva u borilačkim sportovima i ski simulator gdje možete isprobati kako skijaši treniraju. 

U planu je održavanje raznih radionica koje će voditi profesionalni sportaši, ali i svi ljudi koji su usko povezani sa sportom – nutricionisti, treneri, psiholozi. Cilj je da Muzej sportskih ZGoda bude mjesto edukacija uz zabavu. Htjeli bi da školska djeca kroz turu upoznaju naš muzej. Može doći bilo tko unutar radnog vremena. Cijene su pristupačne. Jako sam ponosan kako smo sve uspjeli realizirati.

No, osim zgoda, svaki sport sa sobom donosi nezgode i ozljede. U finalu Svjetskog kupa u Dohi dogodila se ozljeda ključne kosti. Za oporavak je potrebno strpljenje, kaže nam Tin. Sezona je puna velikih natjecanja – od Svjetskog i Europskog prvenstva do Mediteranskih igara i niza Svjetskih kupova. 

 

Tinu želimo brz oporavak, puno sreće u osvajanju novih medalja i što više sportskih ZGoda. 

Cijeli video pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu Top radija.

Written by: TOP RADIO


0%