TOPCAST

Eva Jurković: Dozvolite si da vam bude teško

today2022-03-18

Background
share close

U zadnje dvije godine svi se svakodnevno prilagođavamo na krizne situacije – pandemija, potresi, financijski udarci i sada rat. Upravo je iz tog razloga važno mentalno zdravlje koje je Svjetska zdravstvena organizacija definirala kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, nosi se sa životnim stresom, produktivan je i sposoban pridonositi zajednici.

Kako bismo podsjetili na važnost mentalnog zdravlja, u TOPCAST-u smo ugostili psihologinju Evu Jurković: Dozvolite si da vam bude teško. Kada su teška vremena, važno je sebi dozvoliti sniženo raspoloženje, uznemirenost i odvajanje vremena na prilagobu novonastale situacije.

Psihički aparat nam se potrošio, no Jurković s optimizmom poručuje kako je ovo prilika za napredak i rad na sebi: Krajnje je vrijeme da počnemo raditi na sebi i na svom psihičkom zdravlju. U nekim mirnijim vremenima mogli smo gurati stvari pod tepih i trčati iz aktivnosti u aktivnost. Sada imamo priliku stati i vidjeti što se događa oko nas.

No zašto je toliko teško misliti na sebe? Jurkovič ističe “posebnost” naših prostora u kojima je briga za sebe povezana sa sebičnošću. Međutim, ako cijelo vrijeme dajemo sebe drugima i na takav način funkcioniramo duži period, dolazi do iscrpljenosti, punimo se gorčinom, ljutnjom i nezadovoljstvom. Zapamtite da je ono što možemo dati drugima, ono što mi sami imamo.  Osoba koja brine za sebe imat će bolje odnose s drugima. 

Iako ne postoji recept kako živjeti bez stresa, možemo naučiti na koji se način nositi s njim, a to možemo postići povećanjem otpornosti na stres, što osigurava veće zadovoljstvo životom. Psihologinja Jurković u podcastu je posebno naglasila važnost mentalne higijene, odnosno brigu o umu uz mentalne vježbe kojima se zadržava visoka razina moždanih funkcija: Trebali bismo imati neku svakodnevnu metodu koja nam je draga, za koju ne moramo razmišljati hoćemo li ju napraviti i koja nam pomaže da očistimo um od svih misli koje nam prolaze kroz glavu. Mentalnom higijenom procesuiramo što nam se dogodilo tijekom dana i te situacije uklapamo u iskustvo. Nakon toga mirne i čiste glave možemo leći i odmoriti se. Šetnja je, kaže, najbolji primjer jer misli možemo pustiti da “lagano struje”.

Cijeli video pogledajte na YouTubeu.

Written by: TOP RADIO


Previous post

TOPCAST

Ivan Žilić o APN-u: Osoba od 45 godina nije u poziciji da zbrinjava svoje stambeno životno pitanje putem subvencije

Mnogi koji su planirali riješiti svoje stambeno pitanje razmišljali su o programu APN-a koji subvencionira stambene kredite. Već 22.000 građana je pomoću tog natječaja osiguralo svoj “krov nad glavom”. Sedmi krug zaprimanja zahtjeva za subvencioniranje kredita počinje 21. ožujka, zbog čega smo u TOPCAST-u ugostili Ivana Žilića s Ekonomskog instituta. Prošle godine Žilić je s kolegom objavio istraživanje “Dome slatki dome: učinak subvencioniranja stambenih kredita na tržište nekretnina u Hrvatskoj''. […]

today2022-03-15


0%