TOPCAST

Ivan Žilić o APN-u: Osoba od 45 godina nije u poziciji da zbrinjava svoje stambeno životno pitanje putem subvencije

today2022-03-15

Background
share close

Mnogi koji su planirali riješiti svoje stambeno pitanje razmišljali su o programu APN-a koji subvencionira stambene kredite. Već 22.000 građana je pomoću tog natječaja osiguralo svoj “krov nad glavom”. Sedmi krug zaprimanja zahtjeva za subvencioniranje kredita počinje 21. ožujka, zbog čega smo u TOPCAST-u ugostili Ivana Žilića s Ekonomskog instituta. Prošle godine Žilić je s kolegom objavio istraživanje “Dome slatki dome: učinak subvencioniranja stambenih kredita na tržište nekretnina u Hrvatskoj”. Podaci Porezne uprave Ministarstva financija o stambenim transakcijama u Hrvatskoj od 2015. do 2019 pokazali su da su subvencije utjecale na rast cijena nekretnina: Gledajući transakcije kupoprodaje stanova i kuća, vidimo da je subvencija poremetila tržište nekretnina. Poziv na subvenciju 2017, 2018. i 2019. trajao je samo jedan mjesec te se većina transakcija koncentrirala u taj mjesec. To je prva distorzija na tržištu koja je poremetila tržišne mehanizme.  

Istraživanje je pokazalo da je od 2017. cijena nekretnina narasla za 50 posto. Iako su do toga doveli i drugi faktori, Žilić naglašava da država ima utjecaj na APN: Na tržište nekretnina utječe turizam. Imali smo i tri događaja bez presedana: (1) pandemija koja je prouzročila velike probleme u lancima nabave, što je dovelo do poskupljenja materijala, (2) potres koji je povećao cijenu građevinskog rada i (3) rat zbog kojeg je situacija nestabilna. No moramo se fokusirati na ono što izvršna vlast ima u svojoj kontroli, a to je subvencija.  

Vladi je u planu provoditi ovu demografsku mjeru do 2023, zbog čega se postavlja pitanje hoće li svaki novi krug subvencija voditi prema rastu cijena nekretnina. Žilić ističe kako je teško prognozirati što će se događati u budućnosti, zbog neizvjesne gospodarske situacije.   

Unutar subvencije napravljene su i mjere koje su dobre. Žilić ističe da je jedna od njih uvođenje subvencioniranog stambenog natječaja dva puta godišnje, što je doprinijelo rasterećenju sustava: Ono što je bolje uređeno jest to što se subvencija diferencirala geografski. To znači da osoba koja živi u Zagrebu može dobiti manju subvenciju nego ona koja živi npr. u Sisku. To je dobro zbog stupnja geografskog razvoja.  

Hrvatskoj je početkom godine stiglo upozorenje Europskog odbora za sistemski rizik da bi rast cijena nekretnina mogao ugroziti gospodarstvo i dovesti do pucanja tržišta nekretnina, stoga se Hrvatska poziva na poduzimanje hitnih mjera. Žilić je podsjetio kako je već jednom došlo do pucanja tržišta nekretnina 2008. godine u Americi  To upozorenje je došlo na temelju podataka koje imamo unutar države. Ako tržište nekretnina pukne, može doći do problema za ostatak ekonomije i zato je to upozorenje bitno.  

  

Cijeli podcast pogledajte u videu.

Written by: TOP RADIO


Previous post

TOPCAST

Frane Šesnić o startup zajednici: Od ideje do realizacije, od problema do rješenja

Kako pristupiti i razviti ideju za pokretanje startupa, za koji je sektor najveći interes, koja je najbolja opcija stjecanja kapitala i što je to uopće startup samo su neka od pitanja na koja je direktor ZICER-a Frane Šesnić dao odgovore u TOPCAST-u. Šesnić ističe kako je startup mainstream pojam koji svi koriste, a zapravo malo tko promišlja što on zapravo znači: Ja osobno startup definiram kao jedno razdoblje neizvjesnosti jednoj […]

today2022-03-11


0%