TOPCAST

Vlaho Hrdalo: Nema svaki Hrvat kriptovalute, ali će imati euro koji gubi na vrijednosti

today2022-06-28

Background
share close

Kako je nastala Udruga za Blockchain i Kriptovalute, što je ključno kod digitalnog novca te kako kriptovalute koegzistiraju s “opipljivim” novcem za novi TOPCAST odgovore daje odvjetnik i predsjednik UBIK-a, Vlaho Hrdalo. Bitcoin, prva i najpoznatija kriptovaluta, nastao je 2008. kao otpor prema bankarskom sustavu i državnoj kontroli novca. Što taj sustav danas misli o kriptovalutama, te koji zabrinjavajući scenariji prijete tržištu, poslušaj u podcastu.

Bez koncepta blockchaina ne bi postojale ni kriptovalute. Trebamo li ga naučiti razumjeti kao i internet, Hrdalo kaže prosječnoj osobi koja danas koristi internet nije važno što se događa u pozadini. Mislim da mu je važno da osoba intuitivnim potezima kao što je klikanjem po ekranu postiže efekt koji želi. Blockchain danas nije gdje je internet danas. Mislim da će ljudi trebati razumjeti blockchain samo ako žele u tome sudjelovati. Nadam se da će to jednog dana biti tehnologija koja je jednostavna za korištenje.

Bitcoin je nastao kao pokušaj da se novac oduzme iz kontrole države govori Hrdalo, te dodaje kako postoji motiv da se zna koliko točno ima na svijetu. Da vas pitam koliko je kuna ili eura u optjecaju, ne bi znali. Inflacija koja nam se prvo prikradala a sada je već prilično opipljiva, djelomično je nastala iz razloga što su centralne banke potpuno nekontrolirano printale novac, što su i priznali da je to bio loš potez. S druge strane, za Bitcoin se zna da postoji 21 milijun, odnosno tek će ih biti toliko za sto godina.

Što taj sustav misli danas o kriptovalutama – predsjednik UBIK-a mišljenja je kako taj sustav danas prolazi kroz pet stupnja žalovanja. Tradicionalne financije čine jedan stari i otporan sustav. Mislim da je taj sustav dijelom naučio da se mora reformati, pogledajte samo internet bankarstvo. Kriptovalute danas više nisu toliki bauk u bankarstvu, no i dalje tu postoje određeni sukobi, što fundamentalni što nerazumijevanje, ali mislim da napredujemo po tom pitanju. 

Već neko vrijeme se odvija pad vrijednosti kriptovaluta, što je, ističe Hrdalo, normalna pojava, volatilnost je jedna od značajki digitalnog novca, no zabrinjava ga tradicionalno tržište koje je pod velikim pritiskom. Dionice gube na vrijednosti, prisutna je snažna inflacija na koju ne postoji jednostavan odgovor. Središnje banke podižu kamatne stope koje bi mogle rezultirati recesiju. Nema svaki Hrvat kriptovalute, ali svaki Hrvat ima kunu, a uskoro i euro koji gubi 10-11 posto na vrijednosti. 

Za kraj ističe kako je Bitcoin nastao u trenutku grozne recesije 2008. godine. Osjećaj u zraku je tada bio grozan, i unatoč u tom silnom crnilu, ako ste bili otvorenih očiju, mogli ste zamijetiti Bitocin. Trebate bit svjesni toga da to što se možda nalazite u srcu revolucije, ne znači da ćete ju i primjetiti. Svaka izazovna vremena sa sobom nose i prilike. Ne nužno investicijske, ali sigurno prilike za razvoj, učenje i napredovanje.

Written by: TOP RADIO


0%