TOPCAST

Zlatko Bukovac: Uložite u budućnost solarne energije bez koje ne možete živjeti

today2022-06-21

Background
share close

Zbog aktualnosti u svijetu bijesne cijene energenata te se ponovno naglašava okretanje prema obnovljivim izvorima energije, među kojima je i solarna. Stručnjak za solarnu energiju Zlatko Bukovac za TOPCAST govori kolika je investicija potrebna te koliko prosječno kućanstvo može uštedjeti prelaskom na solarne panele. Saznajte na koje detalje treba obratiti pozornost prilikom njihove ugradnje, kako ih osigurati te gdje ih je najbolje postaviti. 

Najvažnija je odluka i krenuti što prije. Energetska kriza i porast cijena u energiji vas navodi da odluka bude što prije donesena. Svi razmišljaju o solaru, a nikako da se odluče na taj korak. Isplativost je velika, a danas s cijenama električne energije, može se reći da će se povrat investicije dogoditi za tri do četiri godine.

U Njemačkoj stambene zgrade i kuće koriste solarne panele zbog energetske politike, ističe Bukovac, dok hrvatski građani i dalje imaju kočnicu u donošenju ove odluke. Njemačka je imala dobro osmišljenu energetsku politiku i naravno to si može priuštiti tehnološki razvijeni svijet koji ima novaca za to, što znači da je Njemačka suportirala prelazak na solarnu energiju. Kada električna energija nije bila toliko skupa, Njemačka je davala naknade, to je tzc. Fiding tarifa. Hrvatska si to nije mogla priuštiti, međutim, danas kad je to tehnološki i financijski isplativo u tri do četiri godine, sve banke znaju da je pametna odluka. 

Povrat investicije, govori Bukovac moguć je u deset godina a ona 25 godina služi svrsi i proizvodi električnu energiju, te stavlja imperativ na prelazak na obnovljive izvore energije što prije. Također, vlasnik Soltech tvrtke ističe kako je danas svaki krov primjeren za postavu ploča. Fotonaponski moduli su pojeftinili, a što se tiče investicije: Investicija danas iznosi oko 1.000 eura po kilovatu, što znači da za jednu prosječnu obitelj to može koštati od 3000 eura do 5000 eura. Za napomenti, ta investicija koju bi svaka komercijalna banka trebala pratiti je isplativa u razdoblju od tri do pet godina.

Bukovac za kraj poručuje – uzmite budućnost u svoje ruke. To je jedan dio od troškova koji je neminovan u svakom kućanstvu. Fiksiranjem s takvom investicijom, građani su kupili budućnost jer više neće biti ovisni o cijenama koje su volatilne.

Cijeli podcast sa Zlatkom Bukovcem pogledajte na YouTube kanalu Top radija. 

Written by: TOP RADIO


0%