Top Intervju

Hrvatske glazbene dive za TOP RADIO o ženama u industriji

today2021-11-13

Background
share close

Krajem listopada proslavljen je četvrti Nacionalni dan albuma u Hrvatskoj u čast 73. rođendana albuma kao glazbenog formata koji je nadišao sve trendove kroz desetljeća postojanja i ostao jedan od glavnih alata razvoja glazbene umjetnosti općenito. Povodom tog dana Hrvatska diskografska udruga tradicionalno izdaje knjige koja slave glazbu, a ove godine je posvećena ženama koje su kroz godine doprinijele razvoju i promociji glazbe u Hrvatskoj. 

 

Knjiga 73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji donosi 36 zanimljivih intervjua sa ženama koje su na razne načine obilježile hrvatsku glazbenu scenu, a autor knjige je Zlatko Turkalj Turki, za kojeg Zdenka Kovačiček kaže: On je jedan od najboljih promotora naše popularne glazbe. Nevjerojatno je posvećen, na svakom je festivalu i sve prati. 

 

Osim s legendom Zdenkom Kovačiček, TOP RADIO je razgovarao i s divama Ninom Badrić i Vannom koja na pitanje je li bolje ženama u glazbi sad ili prije 30tak godina kaže da ne može biti kategorična jer sve ovisi o okolnostima: Oduvijek smo išli u korak sa svjetskim zbivanjima. Ali ipak tad su naše najstarije glazbene ženske zvijezde poput Tereze, Gabi, Radojke i Josipe, mogle stati uz bok europskim zvijezdama jer su izgledale i zvučale svjetski. 

 

Na isto pitanje Nina odgvara: Smatram da su manje cijenjene nego prije. Tada ste na primjer imali jednu Ninu Simone koja je mijenjala glazbu, unosila inovacije ili primjerice Madonnu koja je u svoje vrijeme zaista pokorila svijet – te dodaje da glazba više nije najbitnija u ovom poslu: danas se glazba potpuno drugačije tretira. Počela se više gledati nego slušati. Prvo se komentira izgled kada je riječ o ženskim izvođačima, a tek na nekom trećem, četvrtom mjestu se priča o pjesmi, produkciji i aranžmanu. 

 

Nemam ništa protiv toga da je nešto sexy, ali savjetujem da ostane u granicama ukusa. No, glazba mora biti i ostati prioritet – potvrđuje Kovačiček te zaključuje da iz svega stoji mukotrpan rad: Ni jedna karijera od svih ovih dama koje su u knjizi se nije desila preko noći. Pardon, ne bi to nazvala karijerom već radom. 

Written by: TOP RADIO


Previous post

Top Gost

El Records – prva diskografska kuća za mlade u Hrvatskoj

Iako je zbog naziva El Records naš Miran mislio da u studio dolaze Španjolci, u TOP POP je stigla ekipa s Črnomerca. Ta ekipa je osnovala prvu diskografsku kuću za mlade u Hrvatskoj. Trenutno ih je 8, a na TOP RADIO došli su Ivona Ević, studentica i predavačica gitare te Tomislav Šnidarić, skladatelj, tekstopisac, multi instrumentalist i osnivač glazbene škole El Musicante.    Cijela priča krenula je s dječačkim snovima: Dok sam bio mlađi bio sam u bendovima i htio sam postati velika rock zvijezda. A onda kada to nije […]

today2021-11-11


0%