play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
chevron_left

Top novo

Miljenko Baković: Sa skepticizmom smo naučili raditi, u Rimcu se ne bojimo jeseni i računa za struju

today2022-06-09

Background
share close

Top radio, Radio Dalmacija i Media servis u zajedničkom su projektu „United“ pred mikorofne doveli Miljenka Bakovića, product menagera u „Rimac Technology“, sastavnici „Rimac Grupe“. Upravo je ova tvrtka prva podržala dvodnevnu Green Future konferenciju koja je u Splitu okupila vodeće domaće i međunarodne stručnjake na teme zelene, održive budućnosti i zelene tranzicije. Ikona te tranzicije nesumnjivo je Rimčeva „Nevera“. 

Od ideje na papiru 2017, nakon 17 prototipova, brojnih uništenih hiperautomobila, uloženih milijuna i  stotinu sati testova, u raznim vremenskim uvjetima, Nevera je spremna. Konačno je stigla i certifikacija Europske unije, a uskoro se očekuje i ona američka. Automobil je gotov, a kako je Mate Rimac najavio, prve isporuke kupcima očekuju se u sljedećih nekoliko mjeseci. Međutim, jasno je, „Nevera“ kao hiperautomobil nije pogodna za svakodnevnu vožnju. Nevera privlači zaljubljenike u tehnologiju, one koji žele imati drugačije iskustvo vožnje u odnosu na vožnju u drugim hiperautomobilima. Nevera je tehnološki primjerak što se sve može napraviti s automobilom. Kupci su poslovni ljudi i sportaši, kaže nam Baković. 

U suradnji tvrtke Rimac i novosonovane tvrtke „P3“ (Project 3 Mobility), koja je dobila i više od milijardu kuna poticaja u sklopu Europskog plana oporavka, u Zagrebu bi od 2024. trebali voziti robotaksiji, električni samovozeći taksiji. Skeptičnost za rok postoji, ali Baković je uvjeren u uspjeh ovog projekta, koji bi se nakon Zagreba trebao proširiti i na druge gradove europskog kontinenta. Skepticizam, kao i u svim uspjesima koje Rimac i sestrinske tvrtke najavljuju i ostvaraju, postoji – od toga hoće li novi proizvodi uopće ugledati svjetlo dana do pitanja kako se i zašto povlače razna financijska sredstva. Sa skepticizmom smo naučili raditi, kaže nam Baković. Nećete nikada proizvoditi serijske automobile, nećete nikada proizvoditi dijelove za velike proizvođače, auto ne vozi, radite samo u photoshopu, nabraja Baković tuđe skepse s kojima su se susretali u razvoju svojih proizvoda. Onda napravimo automobil, poptišemo ugovore s Porcheom gdje isporučujemo na desetke tisuća baterija godišnje. Nama je skepticizam normalan. 

Pandemija, a potom i rat u Ukrajini, stvorili su nestabilno tržište resursa i poremećaje u lancima opskrbe. Situacija nije dobra, ali na Rimac, kaže Baković, to ne utječe znatno, što pokazuju i nova ulaganja, posljednje od 500 milijuna eura investicija. Ne bojimo se jeseni i računa za struju. „Cashflow“ je stabilan i mirni smo nekoliko godina. U razvoju hiperautomobila, koji dolaze u malim količinama primjeraka, fleksibilni smo i možemo postavljati više cijene. Međutim, u projektima gdje proizvodimo velike količine, poremećaji su veliki problem i u posljednje vrijeme treba biti mađioničar kako bi cijena koju plaćate na tržištu i dalje bila normalna i očekivana iz vremena kad ste kupcu prodavali projekt. Najesen i sljedeće godine, u autoindustriji očekuju se velike promjene.  

Komentirajući mjere pomoći koje je Vlada u vrijeme pandemije i rata u Ukrajini uložila i za poduzetnike i za građane, Baković ističe kako je građanima kratkoročno najlakše olakšati, dok je dugoročno bolje ulagati u biznis. Američka vlada u „Teslu“ je uložila iznose o kojima je teško i govoriti. Država može bolje pomoći biznisu, kratkoročne mjere treba usmjeriti dugoročno. Biznis uvijek vraća. Bolje da se otvori „x“ radnih mjesta, nego što ste građanima kratkoročno pomogli i uštedili im 100, 200 kuna na računu. 

Europska komisija želi potpuno ukidanje automobilski emisija od 2035. godine. Električna vozila jedina će moći ispuniti takav zahtjev i time će biti jedina dopuštena prijevozna sredstva na novom tržištu. Cilj je ambiciozan, ali ne i nerealan. Eektrična su vozila posljednjih godina doživjela „boom“. Zelenim tehnologijama svi trebamo težiti, omogućiti novim generacijama koje dolaze da žive duže i kvalitetnije, zaključio je Baković. 

Written by: TOP RADIO


Previous post

Music desk

MATIJA CVEK POSVETIO PJESMU ZAGREBU: KRAJ SAVE RASTE CVIJET

Novi gost našeg glazbenog studija bio je Matija Cvek. Najjače ime novog glazbenog vala još je jednom dokazao zašto ga se smatra jednim od trenutno najboljih autora i vokala naše glazbene scene. Matija je u razgovoru za TOP MUSIC DESK otkrio i detalje oko nadolazećeg koncerta u Domu sportova, ali je i ekskluzivno otpjevao dio pjesme “Kraj Save” koju je posvetio svojem Gradu Zagrebu.  Iako će se mnogi složiti kako upravo Matija prednjači […]

today2022-06-08


0%