Top Intervju

Franz Ferdinand: Zagreb je baš kul grad, a naša greatest hits turneja samo je izlika za veliki party

today2022-04-11

Background
share close

Ususret velikom solo koncertu škotskih indie-rockera Franz Ferdinand TOP RADIO razgovarao je s basistom Bobom Hardyjem. Bend stiže u Zagreb 25. 4. u sklopu greatest hits turneje Hits To The Head na kojoj promoviraju svoj istoimeni album najvećih hitova: Proces odabira pjesama za takvo izdanje protekao je nevjerojatno lako – nalik slaganju liste pjesama za nastup na velikom festivalu. Tada je bitno odsvirati najjače pjesme jer te često sluša publika, koja nije upoznata s tvojim radom i nema mjesta za naše najdraže pjesme.

Iza Franz Ferdinanda 20 je godina karijere i Bob nam je priznao da na počecima nisu sanjali da će jednog dana izdati greatest hits album. Također priprema takvog izdanja natjera čovjeka da se osvrne unazad, a za Franz Ferdinad to je bio emotivan proces: Prolazeći kroz stare fotografije i snimke, shvatili smo koliko smo daleko dogurali i koliko smo se promijenili kao osobe.

Bob Hardy i frontmen Alex Kapranos u bendu su od samog početka. Najnovija je članica bubnjarka Audrey Tait: Super mi je što imamo nove članove jer upijamo njihovu energiju, a i jako je lijepo gledati stvari iz njihove svježe perspektive.

U današnje vrijeme rijetko viđamo da izvođači izdaju kompilacije najvećih hitova na fizičkom mediju. Češće će to biti u obliku playliste na nekoj streaming platformi: Svi smo mi u bendu bili tinejdžeri tijekom 90-ih, zbog čega vjerojatno još uvijek cijenimo glazbu u fizičkom formatu. Potrudili smo se i s ovim albumom složiti cijeli paket u kojem je osim glazbe jako bitna i vizualna prezentacija Franz Ferdinanda.

Na ovaj je album grupa Franz Ferdinand odlučila ubaciti i par novih pjesama koje savršeno daju do znanja da su kao bend izgradili jedinstveni identitet: Tijekom lockdowna napisali smo neke nove pjesme i čim smo se uspjeli sastati otišli smo u studio i snimili ih. “Billy Goodbye” pravi je Franz Ferdinand gitarski klasik, dok je “Curious” baš groovy i plesna stvar, a to su naše dvije glavne snage.

Plesni rokenrol čeka nas u Domu sportova 25. 4, no to ekipi iz benda nije prva svirka u Zagrebu: Uvijek smo se osjećali dobrodošlo u Zagrebu. Jako se veselimo, ne vjerujem da nam je toliko dugo trebalo da napravimo veliki koncert u Zagrebu koji obožavamo. Bit će to najbolji ponedjeljak u 2022. godini!

Boba možda sretnete u šetnji Zagrebom jer mu je najdrži način opuštanja na turneji uzeti fotić i istraživati grad, a veseli se sjesti i na neki dobar ručak: Puno nas lijepih sjećanja veže za Zagreb. Sjećam se prvog posjeta kada nas je promotor tadašnjeg koncerta proveo gradom. Bilo mi je egzotično vidjeti sve te stare građevine, ali i upoznati noćni život. Svidjela mi se vaša kultura kafića i barova, a svakako i hrana. Mislim da je Zagreb baš kul grad.”

Detaljan popis pjesama koje će odsvirati na koncertu nisu još sastavili, ali Bob obećaje hrpetinu hitova: Ovakva turneja koja prati greatest hits album “Hits To The Head” samo je izlika za veliki tulum. Ova nam je turneja uistinu posebna, ne samo zato što imamo priliku svirati svoje najveće hitove, već što ćemo svirati uživo i vidjeti publiku nakon 2 godine, tako da očekujem veliko slavlje.

Written by: TOP RADIO


0%