Music desk

Glazbenica Melita Lovričević: „Kada sam shvatila da profesionalno sjedim na dvije stolice – dala sam otkaz“

today2023-06-01

Background
share close

Za svoj glazbeni izričaj kaže da je šaren i samim time si je dala čak nekoliko alternativnih profesija. Naravno, sve su vezane uz glazbu jer joj je ona na neki način bila predodređena. Međutim, osim glazbe, završila je i Menadžment na Ekonomskom fakultetu, a stečeno znanje primijenila je na svome glazbenome putu. Melita Lovričević je polivalentna kantautorica, muzikoterapeutkinja i glazbena pedagoginja. Ali za osobu koja stalno uči, popis projekata kojima se bavi svakako ne staje na tome. U TOP MUSIC DESKU TOP RADIJA voditeljici Gini Damjanović otkrila je svijet muzikoterapije, oduševila glazbenom interpretacijom, a obradila je i hit ‘Moondance’ svjetski poznatog glazbenika Van Morrisona.

Izvor: TOP RADIO

Meliti je glazba oduvijek bila u životu. Mama joj je muzikologinja, a ona je već s tri godine ušla u svijet glazbe. Flauta joj je bila prvi instrument, ali jedan drugi joj je ipak bio suđen.

„S tri godine ide blok flauta. (…) Vrlo brzo sam zapravo prešla na klavir. Nekako su mi te tipke koje život znače definirale sve skupa. Tu sam se nekako najviše pronašla.“, rekla je Melita.

O tome bi li slijedila glazbeni put da nije odrasla uz glazbu, glazbenica je otkrila:

Pa to je jako dobro pitanje. I sama znaš. To je kombinacija poziva, naravno vježbe i okolnosti koje te do tamo dovedu. Osjećam se jako  sretno i zahvalno da su više manje sve uspomene koje imam vezane uz glazbu i glazbenu školu gdje mi je majka radila. Eli Bašić is the best! I dan danas znam fantastične glazbenike od tamo tako da je to sigurno mjesto od kuda sam se recimo negdje plasirala. Ali s obzirom na to da sam profesionalno šarena, sama sam si dala i dosta nekakvih alternativnih profesija, poziva i onda u jednom trenu se dosta sunovratila u odluku da se baš time bavim prioritetno. Tako da bih ja rekla da sam ju donijela onako svjesno i nesvjesno, kombinacija.“

Izvor: TOP RADIO

Za Melitu učenje nikada ne prestaje. Stalno se educira, ali educira i druge. Vodi vokalnu radionicu s elementima muzikoterapije ‘Alkemija Glasa’. Polazi od toga da svatko može sve . Istaknula je glazbenica kako joj pedagogija na prvu nije padala na pamet iako joj je majka glazbeni pedagog. Prvenstveno se bavila jazz glazbom, ali počeli su se događati pozivi na radionice.

„ Pa vidiš kako je to u interakciji i za tebe, počinje biti zanimljivo jer počinješ sumirati neka svoja znanja, malo se studioznije pripremati, dobivati različite povratne informacije jer doista svaki glas je poseban, svačija psiha je posebna i svačija namjena što će raditi sa svojim glasom može biti jako specifična, bilo da radiš s profesionalcima, s amaterima. A onda su počeli još šareniji upiti jer sam ja sama šarena pa nisam ništa standardizirala za ‘Alkemiju Glasa’ koju sam onda proširila u Alkemiju glasa i zvuka pa radimo improvizirano pjevanje i muziciranje (…)“, rekla je Melita koja se nije prestala educirati na polju muzikoterapije:

Još moj put traje i još je to jako prostor za učiti jer je svaki slučaj drugačiji i spoznala sam da je za mene i moju izvedbenu praksu, a i za razvoj mene kao ličnosti to nekakav balans jer ovaj izvedbeni svijet ima puno svojih prednosti, ali ima isto puno svojih danaka i puno uzima i moraš se na nešto puniti. A to možda budu koncerti, a možda te nekad to baš i isprazni. Rad s ljudima jedan na jedan ili grupno me jako puni. To je finalno što sam možda spoznala.“

Izvor: TOP RADIO

Otkrila je Melita i koji je najveći napredak i moment kojemu je svjedočila u radu kao muzikoterapeutkinja.

„Ja sam još muzikoterapeut in the making. (…) Stvarno je dugačak put do toga. Ali kako je deficit, onda sam stalno bačena u žrvanj i dosta često radim sa specifičnim grupama. Kada nekome podigneš razinu raspoloženja, kada odjedanput ljudi koji su u nekakvim svojim uspavanim verzijama, imaju odjedanput poriv da se vesele, da ritmiziraju, da verbaliziraju, da se kreću… Kada uspiješ napraviti atmosferu za koju ti je obično potreban kontinuitet, jaka bliskost i spoznaja i kada vidiš da to mijenja ljudima i njihova emotivna stanja i nekakve fizičke sposobnosti i psihičke sposobnosti. Svaki takav trenutak je za mene poticaj da to radim dalje.“, otkrila je glazbenica.

Izvor: TOP RADIO

Glazbeni rad ove glazbene pedagoginje dosta je širok. Osim glazbe, završila je i Menadžment na Ekonomskom fakultetu, a naučene vještine primijenila je i na svome glazbenome putovanju.

Vjerujem u specijalizaciju posla i poštujem da je moj posao ovakav, a nečiji je drugi možda da se bavi promocijom. Ali naravno, svijet u kojem živimo tesa multifunkcionalne glazbenike tako da kad god si pomislim da bih radije svirala, svjesna sam i da puno veće face od mene to rade na svakodnevnoj bazi. (…) Treba se nekako pozicionirati, treba to dijeliti, ne radimo glazbu za sebe i da ju sviramo doma.  Kada sam shvatila da sjedim na dvije stolice profesionalno, dala sam otkaz (…). Da nisam to i studirala i radila, vjerojatno me ‘niđe’ ne bi bilo jer stvarno, to je jedan veliki dodatak svemu što sam radila. Postoji fantastičnih pjevačica, glazbenika, kreativaca sve vrste, ali je doista taj faktor rada i u poslovnom smislu jako važan, zatim predanost, a naravno i faktor sreće.“, rekla je Melita.

Ostatak zanimljivog razgovora i odličnu glazbu pogledajte na linku:

Written by: Iva


0%