TOPCAST

Marta Raljević: Zagreb je postao grad pekarnica i kafića, ArtiZanat je važna karika u lokalnom i održivom razvoju

today2022-11-11

Background
share close

Nekad su to bili cehovi, danas su udruge. Zagrebački kreativci, obrtnici okupili su se u udrugu ArtiZanat, a što sve rade u TOPCAST-u nam je otkrila predsjednica udruge Marta Raljević. Kreativci koji izrađuju rukotvorine imaju, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, brojne izazove u plasiranju proizvoda na tržište, pronalasku adekvatne platforme za oglašavanje i konačno samu prodaju. To je one-man, odnosno one-woman show, govori nam Marta 

Od računovodstva, administracije, do marketinga, fotografiranja proizvoda, društvenih mreža – morate se razumjeti u sve. Tu je i nabava sirovina, materijala, pakiranja, dostave, ima jako puno posla za jednu osobu i shvatili smo da nam je puno lakše kad se okupimo jer znamo koje su nam potrebe, koji su nam izazovi i možemo puno pomoći jedni drugima. 

Važna smo karika u lokalnom razvoju, govori nam Marta. Svaka priča utječe i na gospodarski razvoj, a bitan element je – održivost. Održivost u smislu zaštite okoliša i etike, sporih načela ponude i izrade od početka do kraja procesa. Imamo načelo da pazimo da su održivi materijali, lokalni, prirodni pa sve do onog na kraju pakiranja. Nakon toga želimo da se taj materijal poslije i reciklira ili ponovo koristi na druge načine. 

ArtiZanat okuplja rukotvorce koji proizvode sve – od home decor-a, odjeće, nakita, igrački i oprema za bebe, biljaka… Savršeno za poklone, govori Marta. Kolektiv je dosad održao i dva Kreativna boravka na kojima je, osim prodajnog dijela, organizirao i radionice za građane. Želimo uključiti naše građane u kreativno stvaranje, pokazati im koliko je ono dobro za mentalno zdravlje, za samopouzdanje, za razvoj osobe. 

Problem im, međutim, i dalje stvara nedostatak vlastitog prostora u kojem bi se okupljali, razmjenjivali znanja i iskustva, održavali edukacije za članove, ali i radionice za građane. A dok čekaju adekvatan prostor, ne staju s programom.  

Pod motom “Slow fashion nije science fiction”, 12. i 13. Studenog ArtiZanat održava prvi “Slow fashion Weekend”. Primijetili smo da ne postoji dovoljno prostora, a ni platformi na kojem postoji samo hand-made odjeća s lokalnim brendovima, govori Marta. Dodaje kako ponuda ne zaostaje nimalo, dapače, kvalitetnija je i bolja od fast fashion ponude. Plus je da tamo možete izabrati kakvu odjeću želite, odnosno u showroomu-u postoji prototip odjeće. Možete birati u kojoj ćete boji, hoćete li kraće ili duže, prema vama se oblikuje odjeća. 

Fashion Weekend održava se na Jarunu u poznatom klubu Aquarius. Zagreb se pretvorio u grad pekarnica i kafića. Više ne možete po kvartovima i bilo gdje izvan centra pronaći malu trgovinu sa svojom ponudom, a sigurno postoji potreba i interes, samo ne postoji taj izbor. Aquarius nas je pozvao i jako smo zahvalni na tome i veselimo se. Aquarius je poznat po tome što je odgojio generacije kreativaca i nadamo se da će tako i nastaviti.

Primamo od 7 do 77, volimo šaroliko i kreativno. Budite uporni, suradnja puno znači i trebamo jedni druge podržavati, osigurati svoje poslovanje, učiniti ga održivijim i upoznati građane s ponudom, poručila je Marta za kraj svim kreativcima koji još traže svoje mjesto pod svjetlima reflektora. 

Cijeli podcast s Martom Raljević poslušajte i pogledajte na YouTube kanalu TOP RADIJA.

Written by: TOP RADIO


0%