Naslovna vijest

Nevena Rendeli Vejzović: „Mislim da su žene otišle nekoliko koraka naprijed, a društvo to često ne može pratiti“

today2024-02-15

Background
share close

Poznata voditeljica, urednica, novinarka i direktorica konferencije Women’s Weekend, Nevena Rendeli Vejzović gostovala je u TOPCASTU TOP RADIJA gdje je otvorila važne društvene teme od kojih je najistaknutija ona koja se tiče položaja žena u društvu. Ova poznata novinarka istaknula je kako su žene otišle nekoliko koraka naprijed, ali da društvo to često ne prati. Dotaknula se i rodiljnog dopusta kojeg koristi svega tri, četiri posto muškaraca: „Mislim da postoje muškarci koji to žele i spremni su na takvo što, ali društvo još uvijek na to gleda s podsmijehom. Ne razumijem zašto“, rekla je Rendeli Vejzović.

Izvor: TOP RADIO

Kao žena s dugogodišnjim stažem u medijima i na javnoj sceni dala je svoje viđenje položaja žena u društvu. Kaže, pomake vidi.

„Rekla bih da su naše mame i bake već napravile veliki iskorak. Svake godine se iznova iznenadim kako se zapravo o istim temama koje su mučile i njih mi i dan danas bavimo. Od teških tema tu je, primjerice, pobačaj koji se svako malo vraća na tapetu političke priče pa do tema koje su uzbudile regiju u posljednjih mjesec dana, a to su teški razvodi i skrbništvo nad djecom gdje mislim da je ovo što se događa uistinu alarmantno i pokazuje da se institucije, ali i samo društvo ne zna nositi sa svim problemima koji dolaze. Jedna od važnih tema trenutno u Srbiji je porod, odnosno odnos prema ženama u bolnicama za vrijeme poroda. Ta tema se tamo jako proširila i žene su se sa svojim ispovijedima ujedinile gdje pričaju o groznim iskustvima u bolnicama koje su imale pri tom najljepšem činu koji im se može u životu dogoditi. Imam osjećaj da se u jednu ruku puno toga promijenilo od prije 50 godina i da je iskorak napravljen no da se često vraćamo nekoliko koraka unazad“, rekla je direktorica konferencije Women’s Weekend.

Istaknuo je voditelj Kruno Belko kako ima osjećaj da je danas ženama teže nego ikad zbog nametnutih trendova poput vječne mladosti, imperativa ljepote, poslovnog uspjeha…

„Mislim da su žene otišle nekoliko koraka naprijed, a da društvo to jednostavno ne može pratiti. Kada kažem društvo, prvenstveno mislim na nekakvu institucionalnu i logističku pomoć. Možemo to svesti na jako plastične primjere…činjenica je da su žene u prosjeku obrazovanije i da brže završavaju fakultete, ali onda u jednom trenutku nestanu sa scene“, rekla je Rendeli Vejzović te se složila s voditeljem da su žene u prosjeku i slabije plaćene:

„Upravo tako. To je tako zato što se događa taj jedan period većini žena u životu, period majčinstva gdje one izgube nekoliko godina u napredovanju u svojoj poslovnoj karijeri. Često se vrate nakon rodiljnog dopusta i nakon toga im je ili napredovanje zaustavljeno ili se moraju vratiti na niže pozicije. Uglavnom, onda stalno kaskaju za svojim kolegama na poslu. Zato kažem da ta institucionalna pomoć, a tu prvenstveno mislim na vrtiće i škole, nije popratila napredak koji žene rade.“

O tome treba li muški rod pratiti tu promjenu poznata novinarka je dodala:

„Kada govorimo o institucijama, vrtićima i školama, naravno,  govorimo i o podjeli rada kod kuće. Još uvijek ima malo partnera odnosno muškaraca koji odlaze na rodiljni dopust, mislim da se radi o postotku od tri, četiri posto koji ih koriste, a imaju ga pravo koristiti jednako kao i žene.“

A je li odlazak muškaraca na rodiljni dopust tabu tema, rekla je:

„Mislim da postoje muškarci koji to žele i spremni su na takvo što, ali društvo još uvijek na to gleda s podsmijehom. Ne razumijem zašto“, zaključila je Rendeli Vejzović.

Direktorica festivala Women’s Weekend-a nije slučajno došla na ideju osnivanja konferencije u kojoj glavnu ulogu imaju upravo žene.

„Primijetila sam da na većini takvih događaja često na sceni slušamo inspirativne priče govornika, a da zapravo rijetko kad imamo priliku na tim pozicijama vidjeti i žene što nije ništa za osuđivanje jer na takvim konferencijama, festivalima svi želimo čuti neke vodeće ljude kompanija. Vodeći ljudi kompanija u našem društvu su uglavnom muškarci. Svi ti festivali i konferencije su presjek i slika našeg društva, a tako i muškarci najčešće nastupaju na tim mjestima. Htjela sam obrnuti priču i reći da ima jako puno ženskih priča i žena koje zaslužuju svoju poziciju na sceni. Također, ima jako puno tema koje se ne obrađuju često jer se smatraju frivolnima, trivijalnima, a tiču se žena i zato Women’s Weekend“, rekla je novinarka.

Teme na Women’s weekendu protežu se od biznisa, politike, medija do lifestylea, svega onoga gdje žene imaju važnu ulogu. Konferencija će se održati od 7. do 10. ožujka u riječkom Art-kvartu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Konferencija želi okupiti i povezati žene, i muškarce, istaknuta imena regionalne i svjetske scene iz različitih područja: biznisa, medija, lifestylea, IT-ja, zdravlja i ljepote.

Cijeli razgovor pogledajte na linku:

Written by: Iva


0%