TOPCAST

dr. sc. Mislav Cerovec: Upalne reumatske bolesti ne javljaju se samo kod osoba starije životne dobi

today2022-05-27

Background
share close

Imate li suza ili sline, osip na koži, alergiju na sunce ili rane u ustima, samo su neka od pitanja na koja morate odgovoriti prilikom posjete reumatologa. Reumatske bolesti prilično su velika grupa bolesti s više od 150 entiteta kod kojih prvenstveno dolazi do oštećenja i ograničene funkcije zglobova i okolozglobnih struktura. Anamneza traje duže, zbog preispitivanja simptoma. Gost TOPCAST-a reumatolog dr. sc. Mislav Cerovec za početak ističe kako su upalne reumatske bolesti rijetke bolesti: Ima ih puno i dijelimo ih na upalne reumatske bolesti i sistemske bolesti vezivnog tkiva. Najpoznatija je bolest reumatoidni artritis koji zahvaća 1 posto populacije.

Doktor navodi kako je etiologija svih bolesti nepoznata: Za većinu bolesti nagađamo etiologiju, no sasvim sigurno do njih dolazi zbog preklapanja genetskih predispozicija s okolišnim uzročnicima, koji pokreću kaskadu upalnog procesa.

Najčešći simptomi koji pacijenta dovode do reumatologa su bol u zglobu i bolovi u kralježnici, objašnjava dr. Cerovec. S obzirom na to da Hrvatska ima samo 60 reumatologa, a bolesnika je puno, potrebno je napraviti selekciju: Radimo edukacije za pacijente i za liječnike obiteljske medicine kako bi se profiltrirali bolesnici koji uistinu trebaju doć reumatologu. Te edukacije služe za prepoznavanje upalne reumatske bolesti. 

Doktor Cerovec ističe kako je uvriježeno mišljenje da se bolest javlja kod osoba starije životne dobi, no najveći se dio tih bolesti razvija u mlađoj životnoj dobi. To su bolesti koje treba prepoznati na vrijeme kako bi se spriječilo trajno oštećenje zglobova: Ljudi godinama znaju obilaziti doktore s bolovima u leđima. Osoba često misli da se zaležala prilikom spavanja, a događalo se u Hrvatskoj i svijetu da su se početni simptomi javljali devet godina prije postavljane dijagnoze. Sada se to vrijeme skratilo na šest, sedam godina. Očito se širi svijest o reumatskim bolestima. 

Cijeli podcast pogledajte na YouTube kanalu Top radija.  

 

Written by: TOP RADIO


0%