Top Gost

Mr.Lee & IvaneSky: “Kod nas ima mnoštvo talentiranih umjetnika, a mi smo imali priliku surađivati sa svima koji su nas htjeli”

today2022-04-21

Background
share close

Jedan od najkreativnijih parova na domaćoj glazbenoj sceni, Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle došli su na Top Radio kako bi predstavili najnovije izdanje svog glazbenog art projekta Mr.Lee & IvaneSky.

Izdanje je posvećeno cijenjenom kazališnom redatelju Paolu Magelliju s kojim surađuju već više od desetljeća. Najavili su i koncert koji prati izdanje “Magelli” u ZKM-u 30. travnja gdje je i nastala predstava “Ja sam ona koja nisam” za čiju su glazbu naši gosti osvojili i nominaciju za Porin u kategoriji najboljeg alternativnog albuma.

Ivanka i Mrle poznati su po radu u svojim matičnim bendovima, a osim što su zajedno u privatnom životu, već nekoliko godina svoju kreativnu energiju izbacuju i u zajedničkom projektu Mr.Lee & IvaneSky s kojim surađuju s vrhunskim glazbenicima i ostalim umjetnicima:  Proces nastanka pjesama kreće od Mr.Leeja koji napravi prvi korak, sjedne za kompjuter i ide baza, bas, a ja dodam glas i tekst. Ivanka kaže kako je za tekst uglavnom inspiriraju ideje iz predstava ili filmova na kojima u tom trenutku rade, a što se tiče same glazbe dodaje: Dosta nas elektronika u zadnje vrijeme fura, a ja ga pratim u tome jer se i meni to sviđa. Kasnije uključujemo i suradnike na organskim instrumentima.

Glazba koju stvaraju Mr.Lee & IvaneSky zvuči dosta drugačije od standardnog stvaralaštva koje imamo priliku čuti na našim prostorima: Shvatili smo da to nije klupska glazba, ljudi ondje pričaju i ne bude dobra atmosfera, zato nam je najdraže svirati u manjim kazalištima gdje može biti tišina.
No, zato s projektom “Kišni razdraganci” osmišljenim kao rock koncerti za djecu nastupaju u glasnijim uvjetima: To bude ludilo. S klincima znamo imati po 2 koncerta na dan, i bude puno sreće. Već imamo isplanirane ljetne svirke s “Kišnim razdragancima”.

Prije toga ih čeka nastup u ZKM-u gdje su već nastupali prije 5 godina: Radili smo već koncert tamo i stvarno je bilo posebno. Ovaj put smo odlučili ispoštovati Paola Magellija s kojim dosta dugo surađujemo muzički, napravili smo prekrasnu ploču i želimo izvesti sve pjesme, a pridružit će nam se brojni naši umjetnici: glumice Lucija Šerbedžija, Urša Raukar i Katarina Bistrović-Darvaš, pisac Mate Matišić, vibrafonist Šimun Matešić kojem se smiješi velika karijera, Borna Šercar na bubnjevima, Mrletov kolega iz Leta 3 Prlja i orkestar s dirigentom Franom Đurovićem. To je poklon svih nas Paolu Magelliju jer nas inspirira, to je njegova večer, a mi ćemo pokušati odsvirati te teške stvari.

Od početka projekta Mr.Lee & IvaneSky jako im je bitna i vizualna komponenta koja prati cijelu priču: Kod nas ima jako kvalitetnih ljudi, imali smo sreće raditi sa super fotografima i art direktorima, a Mrle priznaje da Ivankinu fotografiju ima i na svom desktopu.

U skladu s time spotovi su im prava umjetnička djela i taman su snimili najnoviji za pjesmu “Giganti” čiji kraj je ostavljen na maštu gledateljima. O samoj pjesmi Ivanka je rekla: Svjesni smo da ovo nije radijska pjesma, ali na koncertima s orkestrom to jako zanimljivo zvuči.

Koji su planovi za budućnost projekta Mr.Lee & IvaneSky još nisu sigurni: Ovo je vrsta glazbe i postojanja koja traži nevjerojatno puno trude, energije i iskrenosti, a nazad dobiješ malo. Jasno je da to nije komercijalan projekt, već to radimo čisto iz ljubavi, kao i naši brojni suradnici. Ivanka dodaje: Sve što se nam se dogodilo je stvarno lijepo, ali treba prihvatiti da se vremena mijenjaju, dok Mrle smatra da je muzika ostala ista samo je klinci sad slušaju na drugim medijima i da se nije puno promijenilo.

Svoju su kreativnost i glazbeni talent prenijeli i na djecu, pa tako u šali planiraju: Mi idemo u zasluženu mirovinu, a kćer Eva će raditi umjesto nas. Kod njih doma trenutno se sluša jazz – Alvin Otto i Chick Corea, a Ivanka voli provjeriti i domaće glazbene nade i izdvojila je Bad Daughter, Porto Morto i prijatelje Mayales: Imamo puno dobre glazbe kod nas, baš za malu zemlju imamo za svakog ponešto.

Ivanku i Mrleta očekuje radno ljeto: Let 3 čeka abnormalno puno koncerata na svim krajevima zemlje i šire, a Mrle će se prvi put okušati kao DJ – Imam svoj prvi nastup na festivalu na plaži na Krku kao DJ Demian, a planiram objaviti i album. Osim toga pun je posla s promocijom vlastite pive, te je najavio 11.6. turnir u Zagrebu za lansiranje najnovijeg okusa. A do tad ga možete pratiti na Instagramu kako vježba aerobik, što je Ivanka potvrdila da ne folira, stvarno vježba.

Written by: TOP RADIO


0%