TOPCAST

M. Majerović-Stilinović: Nekad šutljivi psi na Velebitu čovjeku postave najviše pitanja

today2022-05-10

Background
share close

U Gradu Samoboru od 12. do 15. svibnja održat će se prvi put festival “Brdo knjiga” posvećen planinama i književnosti. Od početka želimo biti hrvatski, regionalni i internacionalni festival, rekao je novi gost TOPCAST-a Milan Majerović Stilinović.  

Ideja ovog festivala stvorena je na kavi s izdavačem planinarske i putopisne literature kuće Libricon Željkom Žarakom, a ideja se godinama brusila po planinama: Samobor je mjesto održavanja festivala jer je to veliki grad kulturne, ali i planinarske tradicije. Samobor ima krasne planine, kao što je Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, koji je lijepo stopljen s planinama te ima dobru povezanost sa Zagrebom. 

Na festivalu će sudjelovati 30-ak gostiju iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a program će se sastojati od predstavljanja knjiga, razgovora s autorima, okruglih stolova, izložbi, radionica i izleta. Milan ističe kako “Brdo knjiga” ima lijepu suradnju s Hrvatskim planinarskim savezom i s Hrvatskom gorskom službom spašavanja koji će svojim radionicama ispuniti trodnevno događanje.  

Za one koji se tek žele početi baviti planinarenjem organizirane su radionice o potrebnoj planinarskoj opremi, a posebna pozornost posvećena je djeci i mladima jer je budućnost planina u njihovim rukama: U našem programu bit će raznih radionica i izleta u Park Prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Osnovoškolcima će biti predstavljen proces rasta hrastove šume, djeca će pričati o njihovim omiljenim biljkama u šumi, a srednjoškolcima će naš poznati alpinist Darko Berljak pričati o doživljajima s ekspedicije na Himalaji. 

Posjetitelje očekuje i glazbeni program, a na festivalu su svoje mjesto pronašle i izložbe: Ne može ništa proći bez glazbe, ali ne može ni bez fotografije. Pripremili smo izložbu HGSS-ovih Tweetova, izložbu starih knjiga i povijesti Hrvatskog planinarskog saveza. Planine inspiriraju ljude na različite načine. Voljeli bismo postati mjesto na koje će dolaziti ljudi raznih preferencija. Osobno me uz knjige zanimaju filmovi i fotografije. Želimo stvoriti mjesto gdje ćemo se ubuduće jednom godišnje okupljati. 

Gost Topcast-a autor je zbirke priča “Što sam naučio na planini”, a čitanjem zbirke službeno će otvoriti trodnevni festival.  

Naučio sam da se na japanskom maslačak kaže “tampopo”, da nekad šutljivi psi na Velebitu znaju postavljati najviše pitanja čovjeku koji u tom trenutku zna slušati. Naučio sam da je bavljenje prirodom jedan krasan način provođenja vremena te da potiče kreativnost, a ta kreativnost za druge može biti inspirativna. 

Cijeli podcast pogledajte i poslušajte na YouTube kanalu Top radija. 

Written by: TOP RADIO


0%